« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-02 13:02:55
Temat: Re: zmiękczanie mięsa było: minutenstekiCóż, raz zastosowałem, ale z tego względu, że staram się misęo przygotować
dzień wcześniej nie mam problemu z jego twardością. Poza tym jeśli robię
gulasz wołowy to i tak pichce w garze kilka godzin :)))
--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
Member of Spammers Club
--------------------------------------
sadyl napisał(a) w wiadomości: <3...@p...onet.pl>...
>
>>Pytanie - czy ktoś zna sposób co zrobić z twardą wołowiną, aby ją można
>było
>>zmiękczyć (możej kieś bejcowanie itp.)
>
>A pytanie do grupowiczów:
>Co sądzicie o "soli zmiękczającej mięso" KAMISA
>Jest to sól z dodatkiem enzymów powodujących rozpad włókiem.
>Czasami stosuję to i muszę przyznać - jest dosyć skuteczne.
>Nie zauważyłem zmiany smaku potrawy, gdyż zazwyczaj daję to np. do
>gulaszu czy pieczeni, gdzie daję dużo przypraw
>Może ktoś wie coś np. o szkodliwości tych enzymów?
>
>sadyl
>
>PS: jeśli było już na grupie, to sorry - czytam ją nie zawsze regularnie
>i to od kilku miesięcy zaledwie.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-02 13:04:09
Temat: zmiękczanie mięsa było: minutensteki
>Pytanie - czy ktoś zna sposób co zrobić z twardš wołowinš, aby jš można
było
>zmiękczyć (możej kieś bejcowanie itp.)
A pytanie do grupowiczów:
Co sšdzicie o "soli zmiękczajšcej mięso" KAMISA
Jest to sól z dodatkiem enzymów powodujšcych rozpad włókiem.
Czasami stosuję to i muszę przyznać - jest dosyć skuteczne.
Nie zauważyłem zmiany smaku potrawy, gdyż zazwyczaj daję to np. do
gulaszu czy pieczeni, gdzie daję dużo przypraw
Może ktoś wie coś np. o szkodliwości tych enzymów?
sadyl
PS: jeśli było już na grupie, to sorry - czytam jš nie zawsze regularnie
i to od kilku miesięcy zaledwie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-03 07:00:16
Temat: Re: zmiękczanie mięsa było: minutenstekisadyl <s...@p...onet.pl> wrote:
>
> Co s'dzicie o "soli zmiękczaj'cej mięso" KAMISA
> Jest to sól z dodatkiem enzymów powoduj'cych rozpad w"ókiem.
> Czasami stosuję to i muszę przyznać - jest dosyć skuteczne.
> Nie zauważy"em zmiany smaku potrawy, gdyż zazwyczaj daję to np. do
> gulaszu czy pieczeni, gdzie daję dużo przypraw
> Może ktoś wie coś np. o szkodliwości tych enzymów?
Sa to zapewne te same enzymy ktore zznajduja sie w soku ananasa i papai.
Wiec raczej nieszkodliwe.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-06 00:42:08
Temat: Enzymy bylo[Re: zmiękczanie mięsa było: minutensteki]
Wladyslaw <w...@t...com.pl> tako powiada:
.../ciach/...
> Sa to zapewne te same enzymy ktore zznajduja sie w soku ananasa
i papai.
> Wiec raczej nieszkodliwe.
>
> Wladyslaw
Bardzo mnie zaciekawilo stwierdzenie o enzymach "zmiekczajacych"
mieso. Jezeli mozna to prosilbym o jakas szersza informacje
odnosnie tych znajdujacych sie w ananasie i papai. (czy
przypadkim w kiwi taz sa?) A tak z drugiej strony troche dla mnie
osobiscie dziwne stwierdzenie, ze dany enzym jest nieszkodliwy
(wiem napisane jest "raczej nieszkodliwy") dlatego , ze pochodzi
z roslin.
Szymko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-06 03:04:09
Temat: Re: Enzymy bylo[Re: zmiękczanie mięsa było: minutensteki]Szymko wrote:
> Bardzo mnie zaciekawilo stwierdzenie o enzymach "zmiekczajacych"
> mieso. Jezeli mozna to prosilbym o jakas szersza informacje
> odnosnie tych znajdujacych sie w ananasie i papai. (czy
> przypadkim w kiwi taz sa?) A tak z drugiej strony troche dla mnie
> osobiscie dziwne stwierdzenie, ze dany enzym jest nieszkodliwy
> (wiem napisane jest "raczej nieszkodliwy") dlatego , ze pochodzi
> z roslin.
>
> Szymko
To prawda, ale tylko ze swiezych owocow, puszkowane ananasy nie
"dzialaja",
moze po prostu te enzymy "zdychaja" podczas pasteryzacji. Wszystkie
owoce zawieraja pewien procent enzymow ale z tego co wiem ananas i
papaja najwiecej.
Slavek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-06 03:47:39
Temat: Re: Enzymy bylo[Re: zmiękczanie mięsa było:minutensteki]
Slavek S. wrote:
> Szymko wrote:
>
> > Bardzo mnie zaciekawilo stwierdzenie o enzymach "zmiekczajacych"
> > mieso. Jezeli mozna to prosilbym o jakas szersza informacje
> > odnosnie tych znajdujacych sie w ananasie i papai. (czy
> > przypadkim w kiwi taz sa?) A tak z drugiej strony troche dla mnie
> > osobiscie dziwne stwierdzenie, ze dany enzym jest nieszkodliwy
> > (wiem napisane jest "raczej nieszkodliwy") dlatego , ze pochodzi
> > z roslin.
> >
> > Szymko
>
> To prawda, ale tylko ze swiezych owocow, puszkowane ananasy nie
> "dzialaja",
> moze po prostu te enzymy "zdychaja" podczas pasteryzacji. Wszystkie
> owoce zawieraja pewien procent enzymow ale z tego co wiem ananas i
> papaja najwiecej.
>
> Slavek
Dlatego nie probuj dodac tych swiezych owocow do galaretki bo nigdy Ci
sie nie zsiadzie....
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-06 20:28:38
Temat: Re: Enzymy bylo[Re: zmiÍkczanie miÍsa by*o: minutensteki]
"Slavek S." wrote:
> Szymko wrote:
>
> > Bardzo mnie zaciekawilo stwierdzenie o enzymach "zmiekczajacych"
> > mieso. Jezeli mozna to prosilbym o jakas szersza informacje
> > odnosnie tych znajdujacych sie w ananasie i papai. (czy
> > przypadkim w kiwi taz sa?) A tak z drugiej strony troche dla mnie
> > osobiscie dziwne stwierdzenie, ze dany enzym jest nieszkodliwy
> > (wiem napisane jest "raczej nieszkodliwy") dlatego , ze pochodzi
> > z roslin.
> >
> > Szymko
>
Dodanie kawalka papai, czy mango, najlepiej suszonego, zmiekcza gulasz,
czy inne wolowe duszone w bardzo szybkim tempie. Papaia najmniej zmienia
smak, mango dodaje taki troche sosnowy smak.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-07 23:06:22
Temat: Re: Enzymy bylo[Re: zmiękczanie mięsa było: minutensteki]
Slavek S. <s...@h...com> wrote in message
news:389CE4A8.23897532@hotmail.com...
> Szymko wrote:
>
> > Bardzo mnie zaciekawilo stwierdzenie o enzymach
"zmiekczajacych"
> > mieso. Jezeli mozna to prosilbym o jakas szersza informacje
> > odnosnie tych znajdujacych sie w ananasie i papai. (czy
> > przypadkim w kiwi taz sa?) A tak z drugiej strony troche dla
mnie
> > osobiscie dziwne stwierdzenie, ze dany enzym jest
nieszkodliwy
> > (wiem napisane jest "raczej nieszkodliwy") dlatego , ze
pochodzi
> > z roslin.
> >
> > Szymko
>
> To prawda, ale tylko ze swiezych owocow, puszkowane ananasy nie
> "dzialaja",
> moze po prostu te enzymy "zdychaja" podczas pasteryzacji.
Wszystkie
> owoce zawieraja pewien procent enzymow ale z tego co wiem
ananas i
> papaja najwiecej.
>
> Slavek
Enzymy moze dlatego gina podczas pasteryzacji, ze jest to bialko.
Szymko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-08 06:35:17
Temat: Re: Enzymy bylo[Re: zmiękczanie mięsa było:minutensteki]af <f...@p...net> wrote:
> Slavek S. wrote:
>
> > Szymko wrote:
> >
> > > Bardzo mnie zaciekawilo stwierdzenie o enzymach "zmiekczajacych"
> > > mieso. Jezeli mozna to prosilbym o jakas szersza informacje
> > > odnosnie tych znajdujacych sie w ananasie i papai. (czy
> > > przypadkim w kiwi taz sa?)
Papaja yawiera papaine, ananas bromeline, ktore to enzymy sa
proteolityczne, czyli rozzkladaja bialka, w tym kolagen, odpowiedzialny
za lykowatosc miesa. Czy enzymy zawarte w kiwi, te ktore uniemozliwiaja
sciecie sie zelatyny w galaretce, podobnie dzilaja na kolagen, nie wiem.
"Zwykla" marynata z octem, winem lub innym kwasem, tez zmiekcza zreszta
mieso.
> > > A tak z drugiej strony troche dla mnie
> > > osobiscie dziwne stwierdzenie, ze dany enzym jest nieszkodliwy
> > > (wiem napisane jest "raczej nieszkodliwy") dlatego , ze pochodzi
> > > z roslin.
> > >
> > > Szymko
Oczywiscie nie chodzi o to, ze z roslin (kurara jak wiadomo, tez
pochodzi z roslin ;-) ), ale z jadalnych owowcow. Ananasem nikt sie
jeszcze nie zatrul, chociaz wspominany jest czasem przypadek zolnierzy
brytyjskich w Azji, ktorzy obozujac na plantacji ananasow i jedzac
wielie ich ilosci poniszczyli sobie dziasla zawarta w nich bromelina.
> >
> > To prawda, ale tylko ze swiezych owocow, puszkowane ananasy nie
> > "dzialaja",
> > moze po prostu te enzymy "zdychaja" podczas pasteryzacji.
> > Slavek
Powyzej 60 stopni zmienia sie struktura czasteczek tych enzymow i traca
one swoje wlasnosci.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |