Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Magdalena Gierlotka" <m...@c...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Fasola !
Date: Wed, 8 Nov 2000 08:21:02 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 30
Message-ID: <8uaupu$gv8$1@news.tpi.pl>
References: <001301c048cb$c63fba00$2d33a8c0@ds1.pz.zgora.pl>
NNTP-Posting-Host: comgw-1.comarch.pl
X-Trace: news.tpi.pl 973667966 17384 195.116.193.35 (8 Nov 2000 07:19:26 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Nov 2000 07:19:26 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36831
Ukryj nagłówki
> Jestem nową osobą w tej grupie dyskusyjnej i chciałam się na początek
> przywitać Cześć!!
> I od razu przejdę do rzeczy, gdyż jestem młodą gospodynią mam problem, a
> mianowicie:
> jak przyrządzić smacznie fasolę (mam dostępną suszoną) ???
Witam
Oczywisice "po bretonsku"
Przeplucz fasole i powyrzucaj jakies takie popekane albo brzydkie (chyba, ze
Ci nie przeszkadzaja). Namocz fasole przez noc. Ugotuj w tej samej wodzie do
miekkosci. Jak juz bedzie miekkawa (ale nie zupelnie rozpadajaca):
Pokroj w kostke boczek (najlepiej wedzony) i wytop z niego tluszcz, na tym
tluszczu (czasami trzeba troche odlac, bo bedzie potem za tluste) usmaz
cebulke i jakas kielbase - ja daje ich dosc duzo (oczywiscie mozesz usmazyc
na oleju, ale tluszcz wytopiony z wedzonego boczku daje taki fajny
posmak:)). Wrzuc wszystko do gara z fasola. Posol, popieprz, dodaj przecier
pomidorowy (mozesz tez ketchup, jak lubisz) i troche pogotuj, zeby wszystko
sie przegryzlo i fasolka zmiekla zupelnie. Jesli nie zagesci sie samo, to
mozna zagescic maka i gotowe. Osobiscie gotuje zawsze duzy gar takiej
fasolki a potem ja zamrazam w porcjach - absolutnie jej to nie szkodzi, a
moze nawet zyskuje na tym...
Pozdrawiam
Magda
Ps Pytanie do Pana Wladyslawa
Czy to, co opisalam, to rzeczywisice jest fasolka po bretonsku, czy tez
jakas wariacja na ten temat powstala w mojej rodzinie. Poza tym, skad w
ogole ta nazwa i potrawa?
Pozdrawiam
|