Data: 2000-11-08 07:21:02
Temat: Re: Fasola !
Od: "Magdalena Gierlotka" <m...@c...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jestem nową osobą w tej grupie dyskusyjnej i chciałam się na początek
> przywitać Cześć!!
> I od razu przejdę do rzeczy, gdyż jestem młodą gospodynią mam problem, a
> mianowicie:
> jak przyrządzić smacznie fasolę (mam dostępną suszoną) ???
Witam
Oczywisice "po bretonsku"
Przeplucz fasole i powyrzucaj jakies takie popekane albo brzydkie (chyba, ze
Ci nie przeszkadzaja). Namocz fasole przez noc. Ugotuj w tej samej wodzie do
miekkosci. Jak juz bedzie miekkawa (ale nie zupelnie rozpadajaca):
Pokroj w kostke boczek (najlepiej wedzony) i wytop z niego tluszcz, na tym
tluszczu (czasami trzeba troche odlac, bo bedzie potem za tluste) usmaz
cebulke i jakas kielbase - ja daje ich dosc duzo (oczywiscie mozesz usmazyc
na oleju, ale tluszcz wytopiony z wedzonego boczku daje taki fajny
posmak:)). Wrzuc wszystko do gara z fasola. Posol, popieprz, dodaj przecier
pomidorowy (mozesz tez ketchup, jak lubisz) i troche pogotuj, zeby wszystko
sie przegryzlo i fasolka zmiekla zupelnie. Jesli nie zagesci sie samo, to
mozna zagescic maka i gotowe. Osobiscie gotuje zawsze duzy gar takiej
fasolki a potem ja zamrazam w porcjach - absolutnie jej to nie szkodzi, a
moze nawet zyskuje na tym...
Pozdrawiam
Magda
Ps Pytanie do Pana Wladyslawa
Czy to, co opisalam, to rzeczywisice jest fasolka po bretonsku, czy tez
jakas wariacja na ten temat powstala w mojej rodzinie. Poza tym, skad w
ogole ta nazwa i potrawa?
Pozdrawiam
|