Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mi
muw.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "MaZi" <m...@h...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Fasolka czerwona po meksykansku ( P )
Date: Tue, 4 Feb 2003 11:26:07 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <b1o4sj$2ml$2@atlantis.news.tpi.pl>
References: <b1m8jq$cgv$1@korweta.task.gda.pl> <b1mhct$94q$1@atlantis.news.tpi.pl>
<b1nt7t$aep$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: pu178.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1044354776 2773 217.99.4.178 (4 Feb 2003 10:32:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 4 Feb 2003 10:32:56 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145262
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Malgorzata Lesner" <b...@r...mif.pg.gda.pl> napisał w
wiadomości news:b1nt7t$aep$1@korweta.task.gda.pl...
> MaZi <m...@h...pl> wrote:
> >>
> >> Czy zna ktos jakis dobry przepis? Ostatnio jadlam w restauracji
> >> i postanowilam sama zrobic, bo byla b. dobra :-)
> >>
> >> Pozdrawiam, megi:-)
> >
> > Masz na mysli chili con carne?
> >
> Tak! :-))
> megi
Bede przyzadzal w sobote, a robie to tak ( mniej wiecej na 4 osoby ):
na patelni podsmazam posiekana cebulke ( mozna dodac troche czosnku ) a
nastepnie wrzucam 0,5 kg mielonego wolowego miesa ( ostatecznie moze byc
wolowo-wieprzowe ), kiedy juz sie podsmazy i zarumieni ( wazne jest zeby
podczas smazenia mieso rozdrabniac tak jak do spaghetti ) dodaje 1
puszke ( lub 1.5 ) czerwonej fasoli wraz z zalewa oraz 2 puszki
pomidorow, opcjonalnie mozna dorzucic drobno pokrojona slodka papryke,
calosc doprawiam "Przyprawa do potraw kuchni meksykanskiej" Kamisa (
tylko ta i to dosc sporo ) oraz Tabasco ( moze byc zielone ) i jeszcze
dusze wszystko na patelni jakies 10 min. po czym wszystko przerzucam do
innego naczynia.Teraz pora na przygotowanie ryzu: w zasadzie robie tak
jak do risotto czy paelli - przygotowuje bulion ktory wlewam na patelnie
i do tego wsypuje ryz, smaze na wolnym ogniu az ryz bedzie al dente
podlewajac go bulionem i mieszajac od czasu do czasu aby sie nie
przypalil, kiedy jest juz tuz tuz dorzucam do ryzu przygotowane
wczesniej mieso z fasola i pomidorami i jeszcze dusze pare minut
mieszajac wszystko ze soba. Mozna podawac, palce lizac!
pozdrawiam i zycze smacznego,
--
Mariusz a.k.a MaZi at m...@h...pl
GG 1199353
|