Data: 2003-02-04 10:26:07
Temat: Re: Fasolka czerwona po meksykansku ( P )
Od: "MaZi" <m...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Malgorzata Lesner" <b...@r...mif.pg.gda.pl> napisał w
wiadomości news:b1nt7t$aep$1@korweta.task.gda.pl...
> MaZi <m...@h...pl> wrote:
> >>
> >> Czy zna ktos jakis dobry przepis? Ostatnio jadlam w restauracji
> >> i postanowilam sama zrobic, bo byla b. dobra :-)
> >>
> >> Pozdrawiam, megi:-)
> >
> > Masz na mysli chili con carne?
> >
> Tak! :-))
> megi
Bede przyzadzal w sobote, a robie to tak ( mniej wiecej na 4 osoby ):
na patelni podsmazam posiekana cebulke ( mozna dodac troche czosnku ) a
nastepnie wrzucam 0,5 kg mielonego wolowego miesa ( ostatecznie moze byc
wolowo-wieprzowe ), kiedy juz sie podsmazy i zarumieni ( wazne jest zeby
podczas smazenia mieso rozdrabniac tak jak do spaghetti ) dodaje 1
puszke ( lub 1.5 ) czerwonej fasoli wraz z zalewa oraz 2 puszki
pomidorow, opcjonalnie mozna dorzucic drobno pokrojona slodka papryke,
calosc doprawiam "Przyprawa do potraw kuchni meksykanskiej" Kamisa (
tylko ta i to dosc sporo ) oraz Tabasco ( moze byc zielone ) i jeszcze
dusze wszystko na patelni jakies 10 min. po czym wszystko przerzucam do
innego naczynia.Teraz pora na przygotowanie ryzu: w zasadzie robie tak
jak do risotto czy paelli - przygotowuje bulion ktory wlewam na patelnie
i do tego wsypuje ryz, smaze na wolnym ogniu az ryz bedzie al dente
podlewajac go bulionem i mieszajac od czasu do czasu aby sie nie
przypalil, kiedy jest juz tuz tuz dorzucam do ryzu przygotowane
wczesniej mieso z fasola i pomidorami i jeszcze dusze pare minut
mieszajac wszystko ze soba. Mozna podawac, palce lizac!
pozdrawiam i zycze smacznego,
--
Mariusz a.k.a MaZi at m...@h...pl
GG 1199353
|