Data: 2014-10-10 22:57:08
Temat: Re: Festiwal Słoików Świata
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Qrczak pisze:
>>> Im "gorsza" konsystencja, tym smak lepszy.
>> Może mnie przekonacie. Dasz swój fankowy przepis?
>
> Najprościej, jak tylko można. Marchew w plasterki pokrojoną smażę
> chwilę na oliwie z klarowanym masłem, wrzucam bakłażana i paprykę
> pokrojone w dość sporą kostkę (ja bakłażana nie nasalam wcześniej,
> obecnie dostępne odmiany już nie są gorzkie), dodaję posiekany
> czosnek (sporo), sól i czerwoną czubrycę. Chwilę miącham łyżką,
> dodaję pokrojonego w kostkę pomidora. Po mniej więcej 10 minutach
> powstaje bardzo pięknie pachnąca i smakująca ciapaja.
Wypisz wymaluj: lutenica. W słoiki ją. Albo od razu na chleb.
> A w ogóle to oberżynka jest baaardzo zdrowym warzywkiem.
Czy ktoś ma może przepis na słynną oberżynę po staropolsku? Przeglądam
dyskusję na grupie i dochodzę do wniosku, że coś takiego istnieje i nie
ma sobie w świecie równych. Podawać najlepiej z białym staropolskim
ryżem, okrągłoziarnistym.
--
Jarek
|