| « poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2014-10-07 15:37:06
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataW dniu 2014-10-07 12:00, Jarosław Sokołowski pisze:
> O Słowenii, to sobie najwyżej można tak myśleć. Bo powiedzieć Słoweńcowi,
> że to Bałkany, choćby nawet i bliższe -- i już mamy nieszczęście gotowe.
Fakt. Pewnie nie doceniliby, że to coś w rodzaju komplementu. Ale w
Koprze i Piranie nie miałby racji bytu, to już małe Włochy.
> Natomiast Chorwacja ma taką zaletę, że z niej łatwo jest wybrać się do
> tych metafizycznych miejsc, których na wyciągnięcie ręki tam bez liku.
Ciekawa jestem tych miejsc, przybliżysz? Myślę o takich spoza przewodników.
>> Na tej autostradzie policjanci z ukryci na wiadukcie złapali
>> nas radarem.
>
> I nie było odpustu.
Oj, nie było.
Ale był w Macedonii, tam już inna rozmowa, choć na ten sam temat.
> Naznaczone obiektem zdobionym przez Nowosielskiego. [...]
> Książe pochówku się tam nie doczekał. Przyszła
> wojna, wyjechał do jednego ze zwych majątków w środkowych Włoszech, nad
> Adriatykiem, gdzie żywota dokonał.
Ciekawe połączenie ascetycznej bryły z bizantyjskim wystrojem,
poczytałam nieco o tym miejscu i pooglądałam trochę zdjęć w internecie,
nietypowo to wygląda. Przy okazji jakiejś bytności w okolicy obejrzę w
naturze. Ciekawe, czy Jan Bułhak, którego zdjęcia bardzo lubię, był
krewnym tamtego B.?
> Ze Stasiukiem to ja jestem z jednej wsi -- w początkowych latach
> życia mieszkaliśmy o rzut beretem od siebie (ale ja byłem trochę
> grzeczniejszym chłopcem).
No tak, Stasiuk w różnych wsiach mieszkał.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2014-10-07 15:41:24
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataPani Basia napisała:
>> A ja właśnie jakiś kwadrans temu przyglądałem się bakłażanowi
>> z myślą "bratku, co z ciebie będzie?". Niczego nie obiecuję,
>> ale wezmę pod uwagę.
>
> Ciekawa jestem efektu. Za bakłażanami nie przepadam, jednak w Gruzji
> smakowała mi ta ich znana potrawa:
> http://www.podroze.pl/kuchnie-swiata/przepisy/baklaz
an-w-pascie-orzechowej,69/
> i gdybym robiła, to pewnie tak.
Bałażan nie jest po to, by smakował. On smaki ma przyjmować, sam potrawy
będąc jestestwem. To coś jak ryż, biały łuskany. Też trudno powiedzieć,
czy się go lubi czy nie. Bakłażanów jadam sporo. Ten się jednak orzechów
nie doczekał. Skończył wraz z papryką, czerwoną i zieloną, porem, i jeszcze
innymi. I z ryżem. Ale dostał trochę miodu na osłodę.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2014-10-07 19:07:09
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataW dniu wtorek, 7 października 2014 15:41:24 UTC+2 użytkownik Jarosław Sokołowski
napisał:
> Ba�a�an nie jest po to, by smakowa�. On smaki ma przyjmowa�, sam potrawy
>
> b�d�c jestestwem. To co� jak ry�, bia�y �uskany. Te� trudno
powiedzieďż˝,
>
> czy siďż˝ go lubi czy nie.
Sorry, ale tak pisze tylko ignorant kulinarny, smakowy impotent... Gdybyś tak o
herbacie pisał czy gatunkach kawy - zostaniesz potępiony. Bakłażan MA delikatny,
bardzo swoisty smak, który uwielbiam - podobnie jak ryż. A każda ich (bakłażanów,
ryżu) odmiana ma SMAK swoisty, inny.
Bardzo lubię same duszone i smażone/grillowane bakłażany, a z ryżowych odmian wręcz
uwielbiam ryż okrągły (właśnie ze względu na SMAK używam tylko tego, a kiedy go
gotuję jako dodatek, sporą część zjadam bez dodatków), a nie znoszę
najpowszechniejszego u nas w sklepach podłużnego, szczególnie paraboiled - właśnie ze
względu na SMAK. Ryż dziki też ma smak bardzo swoisty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2014-10-08 00:08:34
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataDnia Tue, 7 Oct 2014 10:07:09 -0700 (PDT),
ikselk%g...@g...com napisał(a):
> W dniu wtorek, 7 października 2014 15:41:24 UTC+2 użytkownik Jarosław Sokołowski
napisał:
>
>> Ba�a�an nie jest po to, by smakowa�. On smaki ma przyjmowa�, sam potrawy
>>
>> b�d�c jestestwem. To co� jak ry�, bia�y �uskany. Te� trudno
powiedzieďż˝,
>>
>> czy siďż˝ go lubi czy nie.
>
> Sorry, ale tak pisze tylko ignorant kulinarny, smakowy impotent... Gdybyś tak o
herbacie pisał czy gatunkach kawy - zostaniesz potępiony. Bakłażan MA delikatny,
bardzo swoisty smak, który uwielbiam - podobnie jak ryż. A każda ich (bakłażanów,
ryżu) odmiana ma SMAK swoisty, inny.
> Bardzo lubię same duszone i smażone/grillowane bakłażany, a z ryżowych odmian wręcz
uwielbiam ryż okrągły (właśnie ze względu na SMAK używam tylko tego, a kiedy go
gotuję jako dodatek, sporą część zjadam bez dodatków), a nie znoszę
najpowszechniejszego u nas w sklepach podłużnego, szczególnie paraboiled - właśnie ze
względu na SMAK. Ryż dziki też ma smak bardzo swoisty.
>
Nic dodać, nic ujać.
--
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2014-10-08 00:26:23
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataDnia Tue, 7 Oct 2014 04:10:00 -0700 (PDT),
ikselk%g...@g...com napisał(a):
> W dniu poniedziałek, 6 października 2014 20:18:34 UTC+2 użytkownik FEniks napisał:
>
>> zw�aszcza �e robienie przetwor�w
>>
>> odchodzi juďż˝ do lamusa.
>
> Wręcz przeciwnie - nastąpił istny renesans, ludzie myślący a nieleniwi i skłonni
zrobić wszystko dla zdrowia rodziny, mając dość
przemysłowej//trującej/sklepowej/oszukańczej/pozorne
j taniochy, robią przetwory (z owoców, warzyw, a i własne wędliny i mięsne przetwory)
na potęgę:
> http://tiny.pl/q6vm2
> http://tiny.pl/q6vm8
>
> Wystarczy też spojrzeć uważniej na stoiska z art. gospodarstwa domowego - słoiki
różnej maści co sezon dosłownie zawalają tam przestrzeń sprzedażową. A jak wiadomo,
sklepy są głupie i oferują głównie to, co "nie idzie". 3-)
>
Święta prawda. I dzieje się tak nie tylko w Polsce, a na całym praktycznie
świecie. Powrót do tradycji, własnoręcznie wysianych/sadzonych
warzyw/owoców, domowej roboty przetworów i potraw etc. Po prostu coraz
więcej ludzi świadomie podchodzi do kuchni i odżywiania, i jeśli tylko ktoś
ma odpowiednie warunki, i trochę czasu i samozaparcia, to sam sporo jest w
stanie sobie wytworzyć/przetworzyć itp. Króluje zdrowa kuchnia, a ta
domowa, wiadomo, najczęściej taka jest. A przynajmniej większość (tych
odżywiających się świadomie) dąży do tego, by taka była.
--
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2014-10-08 00:27:19
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataDnia Mon, 06 Oct 2014 23:27:16 +0200, Picunek napisał(a):
> W dniu 04.10.2014 o 20:11, Fragi pisze:
>> Dnia Sat, 4 Oct 2014 18:07:24 +0200, Stefan napisał(a):
>>
>>> Użytkownik "FEniks" napisał w wiadomości grup
>>> dyskusyjnych:542fc2d4$0$24023$6...@n...neostrad
a.pl...
>>>
>>> Właśnie usłyszałam w radiu. Może ktoś z obecnych tu warszawiaków się
>>> wybierze.
>>>
>>> http://festiwalsloikow.org
>>>
>>> Ewa
>>>
>>> ******************
>>> po co do Warszawy? Za 24 godziny taki sam festiwal zaczyna się w
>>> Krakowie:((((
>>>
>> No to co się smucisz? ;)
>>
>
> No to co się smucisz? ;)
> Ze wsi jesteś, na wieś wrócisz.
>
Wróci, nie wróci, potargować, tfu, podróżować warto ;)
--
Pozdrawiam,
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2014-10-08 11:38:14
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataW dniu 2014-10-08 00:08, Fragi pisze:
> Dnia Tue, 7 Oct 2014 10:07:09 -0700 (PDT),
> ikselk%g...@g...com napisał(a):
>
>> W dniu wtorek, 7 października 2014 15:41:24 UTC+2 użytkownik Jarosław Sokołowski
napisał:
>>
>>> Ba�a�an nie jest po to, by smakowa�. On smaki ma przyjmowa�, sam potrawy
>>>
>>> b�d�c jestestwem. To co� jak ry�, bia�y �uskany. Te� trudno
powiedzieďż˝,
>>>
>>> czy siďż˝ go lubi czy nie.
>> Sorry, ale tak pisze tylko ignorant kulinarny, smakowy impotent... Gdybyś tak o
herbacie pisał czy gatunkach kawy - zostaniesz potępiony. Bakłażan MA delikatny,
bardzo swoisty smak, który uwielbiam - podobnie jak ryż. A każda ich (bakłażanów,
ryżu) odmiana ma SMAK swoisty, inny.
>> Bardzo lubię same duszone i smażone/grillowane bakłażany, a z ryżowych odmian
wręcz uwielbiam ryż okrągły (właśnie ze względu na SMAK używam tylko tego, a kiedy go
gotuję jako dodatek, sporą część zjadam bez dodatków), a nie znoszę
najpowszechniejszego u nas w sklepach podłużnego, szczególnie paraboiled - właśnie ze
względu na SMAK. Ryż dziki też ma smak bardzo swoisty.
>>
> Nic dodać, nic ujać.
E tam, ja bym ujęła - przynajmniej te obelgi i jedno "a" w określeniu
ryżu (tego preparowanego).
A bakłażana to najbardziej lubię zapiekanego z pomidorem i mozzarellą.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2014-10-08 11:56:38
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataW dniu środa, 8 października 2014 00:26:23 UTC+2 użytkownik Fragi napisał:
> �wi�ta prawda. I dzieje si� tak nie tylko w Polsce, a na ca�ym praktycznie
>
> �wiecie. Powr�t do tradycji, w�asnor�cznie wysianych/sadzonych
>
> warzyw/owoc�w, domowej roboty przetwor�w i potraw etc. Po prostu coraz
>
> wi�cej ludzi �wiadomie podchodzi do kuchni i od�ywiania, i je�li tylko
ktoďż˝
>
> ma odpowiednie warunki, i trochďż˝ czasu i samozaparcia, to sam sporo jest w
>
> stanie sobie wytworzy�/przetworzy� itp. Kr�luje zdrowa kuchnia, a ta
>
> domowa, wiadomo, najcz�ciej taka jest. A przynajmniej wi�kszo�� (tych
>
> od�ywiaj�cych si� �wiadomie) d��y do tego, by taka by�a.
Niektórzy po prostu nie rozumieją tego (wolno im, z reguły tak już mają też w innych
sprawach...) i/albo racjonalizują sobie swoje lenistwo, deprecjonując czyjeś chęci i
pracę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2014-10-08 11:58:58
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataW dniu środa, 8 października 2014 11:38:14 UTC+2 użytkownik FEniks napisał:
> W dniu 2014-10-08 00:08, Fragi pisze:
>
> > Dnia Tue, 7 Oct 2014 10:07:09 -0700 (PDT),
>
> > ikselk%g...@g...com napisaďż˝(a):
>
> >
>
> >> W dniu wtorek, 7 pa�dziernika 2014 15:41:24 UTC+2 u�ytkownik Jaros�aw
Soko�owski napisa�:
>
> >>
>
> >>> Ba�a�an nie jest po to, by smakowa�. On smaki ma przyjmowa�, sam
potrawy
>
> >>>
>
> >>> b�d�c jestestwem. To co� jak ry�, bia�y �uskany. Te� trudno
powiedzieďż˝,
>
> >>>
>
> >>> czy siďż˝ go lubi czy nie.
>
> >> Sorry, ale tak pisze tylko ignorant kulinarny, smakowy impotent... Gdybyďż˝ tak
o herbacie pisa� czy gatunkach kawy - zostaniesz pot�piony. Bak�a�an MA
delikatny, bardzo swoisty smak, kt�ry uwielbiam - podobnie jak ry�. A ka�da ich
(bak�a�an�w, ry�u) odmiana ma SMAK swoisty, inny.
>
> >> Bardzo lubi� same duszone i sma�one/grillowane bak�a�any, a z ry�owych
odmian wr�cz uwielbiam ry� okr�g�y (w�a�nie ze wzgl�du na SMAK u�ywam
tylko tego, a kiedy go gotuj� jako dodatek, spor� cz�� zjadam bez
dodatk�w), a nie znosz� najpowszechniejszego u nas w sklepach pod�u�nego,
szczeg�lnie paraboiled - w�a�nie ze wzgl�du na SMAK. Ry� dziki te� ma
smak bardzo swoisty.
>
> >>
>
> > Nic dodaďż˝, nic ujaďż˝.
>
>
>
> E tam, ja bym uj�a - przynajmniej te obelgi i jedno "a" w okre�leniu
>
> ry�u (tego preparowanego).
>
>
>
> A bak�a�ana to najbardziej lubi� zapiekanego z pomidorem i mozzarell�.
>
>
>
Lubić (kogo? co?) piłkę nożną, zapiekany bakłażan.
Ale niektórzy lubią piłki nożnej i zapiekanego bakłażana.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2014-10-08 12:02:13
Temat: Re: Festiwal Słoików ŚwiataW dniu środa, 8 października 2014 11:38:14 UTC+2 użytkownik FEniks napisał:
> W dniu 2014-10-08 00:08, Fragi pisze:
>
> > Dnia Tue, 7 Oct 2014 10:07:09 -0700 (PDT),
>
> > ikselk%g...@g...com napisaďż˝(a):
>
> >
>
> >> W dniu wtorek, 7 pa�dziernika 2014 15:41:24 UTC+2 u�ytkownik Jaros�aw
Soko�owski napisa�:
>
> >>
>
> >>> Ba�a�an nie jest po to, by smakowa�. On smaki ma przyjmowa�, sam
potrawy
>
> >>>
>
> >>> b�d�c jestestwem. To co� jak ry�, bia�y �uskany. Te� trudno
powiedzieďż˝,
>
> >>>
>
> >>> czy siďż˝ go lubi czy nie.
>
> >> Sorry, ale tak pisze tylko ignorant kulinarny, smakowy impotent... Gdybyďż˝ tak
o herbacie pisa� czy gatunkach kawy - zostaniesz pot�piony. Bak�a�an MA
delikatny, bardzo swoisty smak, kt�ry uwielbiam - podobnie jak ry�. A ka�da ich
(bak�a�an�w, ry�u) odmiana ma SMAK swoisty, inny.
>
> >> Bardzo lubi� same duszone i sma�one/grillowane bak�a�any, a z ry�owych
odmian wr�cz uwielbiam ry� okr�g�y (w�a�nie ze wzgl�du na SMAK u�ywam
tylko tego, a kiedy go gotuj� jako dodatek, spor� cz�� zjadam bez
dodatk�w), a nie znosz� najpowszechniejszego u nas w sklepach pod�u�nego,
szczeg�lnie paraboiled - w�a�nie ze wzgl�du na SMAK. Ry� dziki te� ma
smak bardzo swoisty.
>
> >>
>
> > Nic dodaďż˝, nic ujaďż˝.
>
>
>
> E tam, ja bym uj�a - przynajmniej te obelgi
Owe epitety nie są skierowane bezpośrednio do rozmówcy.
Piszesz JAK porąbana, TAK pisze tylko idiotka.
:->
> i jedno "a" w okre�leniu
>
> ry�u (tego preparowanego).
A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |