X-Posting-Agent: Hamster/1.3.16.0
From: "Aleksandra Stachurska" <S...@s...iis.pw.edu.pl>
Subject: Re: Flan + pudding
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <01bfb698$3335a0a0$LocalHost@alex> <8f8hkk$jqp$1@news.ipartners.pl>
Message-ID: <01bfb9d5$ce1330c0$LocalHost@alex>
X-Newsreader: Microsoft Internet News 4.70.1155
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: decgl-harald.ethz.ch
Date: 10 May 2000 09:40:50 +0100
X-Trace: 10 May 2000 09:40:50 +0100, decgl-harald.ethz.ch
Organization: Swiss Federal Institute of Technology (ETHZ)
Lines: 32
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!news.man.poznan.pl!news.task.g
da.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.icl.net!news.maxwell.syr.
edu!hammer.uoregon.edu!enews.sgi.com!news-zh.switch.ch!pfaff.ethz.ch!decgl-hara
ld.ethz.ch
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:27752
Ukryj nagłówki
Ana <a...@e...com.pl> napisał(a) w artykule
<8f8hkk$jqp$1@news.ipartners.pl>...
> Oto obiecany przepis na flan:
Osobiscie bardzo dziekuje za przepis, chociaz to jeszcze caly czas nie to
czego poszukuje. Pieczenie w kapieli wodnej - to wszystko dosc uciazliwe.
Teraz robie flan z torebki i wychodzi pyszne, tylko, ze niedlugo zabraknie
mi tych torebek, poza tym wolalabym z prawdziwa wanilia i bez dodatkowej
chemii. Skladniki w tym torebkowym sa takie: maczka kukurydziana,
zelatyna, cukier, no i smaki, zapachy, kolory jak to zwykle. Oczywiscie
nie ma proporcji itd... ale chyba jakos wyprobuje i dam znac.
A jesli chodzi o kalorie to wcale nie musza 'zabijac', bo w takim flan z
pelnotlustego mleka w 100g jest 160 kcal, tluszczu: 4,9%. Chyba da sie
zniesc.
Ale to co najwazniejsze: to flan robi sie tak prosto jak budyn z torebki,
dokaldnie tak samo.Trzeba wlac do foremek i oziebic. Klasyczne flan
oziebia sie w karbowanych miseczkach (takich malych babeczkach, ale
wysokich) i rzeczywiscie wyglada to slodziutko! Profesjonalne foremki maja
zamykane otworki z obu stron - z duzej przez ktore wyciaga sie flan - po
to, zeby przechowujac w lodowce nie naciagalo innymi zapachami i nie
tracilo wlasnych, i druga przykrywke ulatwiajaca 'wyskoczenie' flan (nie
tworzy sie podcisnienie).
Moze ktos zna inny jeszcze przepis na flan, a moze zna pod inna nazwa np.
pudding. Z niecierpliwoscia czekam na odzew, bo flan to naprawde pysznosc,
a w letnie dni wymarzony, lekki deserek.
Alex
|