Data: 2001-11-21 11:20:47
Temat: Re: Forszmak
Od: <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Praprzepis:
> wziąc śledzia solonego, jedną malą cebulkę, jedno jabłko kwaśne,jedną małą
> suchą bułkę i mleka do namoczenia tej bułki, dwie łyżki oleju,łyżeczke do
kawy
> octu, sól, pieprz do smaku, jajko gotowane na twardo do dekoracji.
>
> Sledzia wymoczyć, oprawić, przepuscic przez maszynke razem z resztą
składników.
> Pastę doprawic olejem i octem. Posypać posiekanym jajkiem na twardo.
>
> Moje modyfikacje: śledź w gotowych płatach, ale jednak podmoczony, oliwa z
> oliwek, ocet koniecznie jabłkowy, ciutka cukru ( tak, cukru) oprócz innych
> przypraw i bułka tarta zamiast moczonej w mleku ( najwyżej półtorej łyżki
> stołowej kopiatej); praprzepis lubił wydzielac płyny jak foszmak postał...
> Jajko obowiązkowo. Qd
> PS Zapomniałam ... to potrawa podawana na wigilie u mojej babci i mamy... u
mnie robiona tylko dla mamy, moja rodzina nie polubiła.. Qd
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|