Data: 2012-08-15 08:05:25
Temat: Re: Ganache.
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 15.08.2012 01:52, schrieb Animka:
>>> "Ganache to francuskie określenie mieszaniny czekolady i śmietany.
>>> Używany
>>> jako polewa lub wypełnienie ciast i ciasteczek, czekoladek, trufli i
>>> pralin, jako sos oraz polewa deserów i lodów. Receptura pochodzi z około
>>> 1850 roku, powstała zaś prawdopodobnie w Szwajcarii albo we Francji.
>>> Tradycyjny sposób przygotowania ganache jest bardzo prosty: gotujemy
>>> śmietanę kremówkę, następnie wrzucamy do niej połamaną na małe kawałki
>>> gorzka czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i uzyskania
>>
>> Uwielbiam ganache, jest takie czekoladowe, rewelacyjna polewa.:) Klasyka
>
> Czy czekolady nie gotuje się z mlekiem? Śmietana sie warzy.
Dlatego nie powinno się jej gotować, tylko podgrzewać na łaźni wodnej.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|