Data: 2012-08-14 23:52:06
Temat: Re: Ganache.
Od: Animka <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-08-13 22:23, Kinga pisze:
> W dniu 2012-07-20 00:59, Ikselka pisze:
>> Skądś zachomikowałam tekst, linka nie mam, ale warto wykorzystać:
>>
>> "Ganache to francuskie określenie mieszaniny czekolady i śmietany. Używany
>> jako polewa lub wypełnienie ciast i ciasteczek, czekoladek, trufli i
>> pralin, jako sos oraz polewa deserów i lodów. Receptura pochodzi z około
>> 1850 roku, powstała zaś prawdopodobnie w Szwajcarii albo we Francji.
>> Tradycyjny sposób przygotowania ganache jest bardzo prosty: gotujemy
>> śmietanę kremówkę, następnie wrzucamy do niej połamaną na małe kawałki
>> gorzka czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej,
>> aksamitnej masy. I już. Współcześnie ganache przygotowuje sie także z
>> innych rodzajów czekolady" mlecznej i białej.
>>
>> Recepturę można wzbogacić likierami czy też smakowymi ekstraktami,
>> cynamonem itp. W zależności od przeznaczenia proporcje śmietany i czekolady
>> są różne. Ganache do wypełniania ciast wykonuje się z równych części
>> czekolady i śmietanki. W kremie używanym jako baza do czekoladowych trufli
>> proporcje czekolady do śmietanki są nieco inne i wynoszą 2:1. Ganache na
>> polewę do ciast robiony jest ze składników w proporcjach 1:3. Smak i
>> konsystencja kremu zależą przede wszystkim od jakości użytej czekolady. Im
>> lepsza jest czekolada, tym bogatszy smak i bardziej aksamitna konsystencja
>> polewy."
>
>
>
> Uwielbiam ganache, jest takie czekoladowe, rewelacyjna polewa.:) Klasyka
Czy czekolady nie gotuje się z mlekiem? Śmietana sie warzy.
--
animka
|