Data: 2012-08-13 20:23:21
Temat: Re: Ganache.
Od: Kinga <k...@1...0.0.1>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-07-20 00:59, Ikselka pisze:
> Skądś zachomikowałam tekst, linka nie mam, ale warto wykorzystać:
>
> "Ganache to francuskie określenie mieszaniny czekolady i śmietany. Używany
> jako polewa lub wypełnienie ciast i ciasteczek, czekoladek, trufli i
> pralin, jako sos oraz polewa deserów i lodów. Receptura pochodzi z około
> 1850 roku, powstała zaś prawdopodobnie w Szwajcarii albo we Francji.
> Tradycyjny sposób przygotowania ganache jest bardzo prosty: gotujemy
> śmietanę kremówkę, następnie wrzucamy do niej połamaną na małe kawałki
> gorzka czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej,
> aksamitnej masy. I już. Współcześnie ganache przygotowuje sie także z
> innych rodzajów czekolady" mlecznej i białej.
>
> Recepturę można wzbogacić likierami czy też smakowymi ekstraktami,
> cynamonem itp. W zależności od przeznaczenia proporcje śmietany i czekolady
> są różne. Ganache do wypełniania ciast wykonuje się z równych części
> czekolady i śmietanki. W kremie używanym jako baza do czekoladowych trufli
> proporcje czekolady do śmietanki są nieco inne i wynoszą 2:1. Ganache na
> polewę do ciast robiony jest ze składników w proporcjach 1:3. Smak i
> konsystencja kremu zależą przede wszystkim od jakości użytej czekolady. Im
> lepsza jest czekolada, tym bogatszy smak i bardziej aksamitna konsystencja
> polewy."
Uwielbiam ganache, jest takie czekoladowe, rewelacyjna polewa.:) Klasyka
--
Zapraszam na blog kulinarny http://www.ProstePrzepisyKulinarne.com
|