Data: 2012-07-19 22:59:47
Temat: Ganache.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Skądś zachomikowałam tekst, linka nie mam, ale warto wykorzystać:
"Ganache to francuskie określenie mieszaniny czekolady i śmietany. Używany
jako polewa lub wypełnienie ciast i ciasteczek, czekoladek, trufli i
pralin, jako sos oraz polewa deserów i lodów. Receptura pochodzi z około
1850 roku, powstała zaś prawdopodobnie w Szwajcarii albo we Francji.
Tradycyjny sposób przygotowania ganache jest bardzo prosty: gotujemy
śmietanę kremówkę, następnie wrzucamy do niej połamaną na małe kawałki
gorzka czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i uzyskania gładkiej,
aksamitnej masy. I już. Współcześnie ganache przygotowuje sie także z
innych rodzajów czekolady" mlecznej i białej.
Recepturę można wzbogacić likierami czy też smakowymi ekstraktami,
cynamonem itp. W zależności od przeznaczenia proporcje śmietany i czekolady
są różne. Ganache do wypełniania ciast wykonuje się z równych części
czekolady i śmietanki. W kremie używanym jako baza do czekoladowych trufli
proporcje czekolady do śmietanki są nieco inne i wynoszą 2:1. Ganache na
polewę do ciast robiony jest ze składników w proporcjach 1:3. Smak i
konsystencja kremu zależą przede wszystkim od jakości użytej czekolady. Im
lepsza jest czekolada, tym bogatszy smak i bardziej aksamitna konsystencja
polewy."
--
XL
|