Data: 2020-11-17 20:33:13
Temat: Re: Garnek
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 17.11.2020 o 18:39, Jarosław Sokołowski pisze:
> Pani Ewa napisała:
>
>>>> Old Amsterdam w niczym nie ustępuje Manchego czy Parmezanowi
>>>> moim zdaniem. Oczywiście każdy z nich ma swoją specyfikę, ale
>>>> ten sam poziom wykwintności.
>>> Litewski Dziugas jest dobry i tańszy, polecam.
>> Znam, jasne. Jest też Stary Olęder, który wprost nawiązuje do
>> holenderskich mistrzów. ;)
> Nie tak bardzo wprost, bowiem Olędrami z dawien dawna nazywno u nas
> niderlandzką ludność, która przybyła tu za pracą przy melioracji czy
> innej hydrotechnice.
To może oni ten swój ser ze sobą przyciągnęli, a my podpatrzyliśmy? A
raczej zasmakowaliśmy. Jestem ciekawa, kto Starego Olędra produkuje.
Jest kilka podobnych serów - bursztyn, jantar, rubin, szafir - wszystkie
one dość podobne z tego, co pamiętam, takie słodkawo-ostre.
Ewa
|