Data: 2002-04-25 18:59:22
Temat: Re: Gaspachio
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Katarzyna Nowak wrote:
>
> Użytkownik <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:1066.000033a9.3cc84230@newsgate.onet.pl...
> > Czy ktoś zna przepis na gaspachio, czy jak to się tam pisze? Chodzi mi o
> > wspaniałą hiszpańską zupę pomidorowo-ogórkową, serwowaną na zimno. Będę
> > wdzięczny za przepis lub linkę do właściwej strony w cyberświecie.
>
> Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, z papryki usunąć gniazda nasienne.
> Ogórek, paprykę, pomidory, czosnek i cebulę drobno pokroić i razem
> zmiksować. Dodać namoczony w wodzie czerstwy chleb (dużą garść), olej oraz
> ocet i sól. Jeśli gazpacho będzie zbyt gęste, dolać szklankę zimnej wody.
> Ponownie wszystko zmiksować, przecedzić i gazpacho gotowe.
A jak cie najdzie wyobraznia, dodaj do tej zupy, juz na talerzach,
drobno pokrojone mango i poszatkowane liscie kolendry. Gaspacho mozna
robic tez z tomatillos, ktore sa zielone. Bardzo ladne gaspacho jest tez
zoltych pomodorow i zoltej papryki. Dodatek swiezej kolendry jest
nieodzowny moim zdaniem. Mozna podac z tortillas pokrojonymi w paski i
podpieczonymi pod opiekaczem.
Magdalena Bassett
|