Data: 2004-12-02 20:53:10
Temat: Re: Gliniane naczynie
Od: Waldemar Krzok <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Atunia wrote:
> Wacek <w...@g...cjb.ihateunwantedmail.net> napisał(a):
>
>> Kiedyś slyszałem, że istnieją takie gliniane (chyba) naczynia (o ile się
>> nie mylę, to nazywają się naczyniami rzymskimi), które sprawiają, że
>> pieczone mięso, ryby itp. są soczyste. Czy ktoś wie o czym mówię i czy
>> rzeczywiście coś takiego istnieje. Jeśli tak, to czy da się kupić takie
>> naczynia w PL (najlepiej okolice Wrocławia).
>
> Sama nie sprawdzałam, też słyszałam że mięso przecudownego smaku z tego
> wychodzi i tylko jest problem z czyszczeniem... I prawdopodobnie to chodzi
> o coś podobnego: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=35959907 (tym
> razem tylko jedno znalazłam i to używane, ale szukałam bardzo pobieżnie.
> Swego czasu więcej tego na Allegro widziałam). Chętnie też przeczytam
> jakieś opinie użytkownika takiego naczynia :)
coś takiego u nas nazywa się Römertopf, czyli rzymski garnek. Piec w nim się
nie da, tylko dusić, ale wychodzi z tego naprawdę dobre mięso. Sam czegoś
takiego nie mam, bo mało kiedy bym potrzebował, a to straszna kolumbryna.
Rodzice mają i czasami coś w tym robią. W każdym razie po tej stronie Odry
i Nysy da się to łatwo kupić i nawet stosunkowo niedrogo
(kilkanaście-kilkadziesiąt EUR, zależy od jakości i firmy).
Waldek
|