Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gluten nie jest szkodliwy, poza celiakią? Re: Gluten nie jest szkodliwy, poza celiakią?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Gluten nie jest szkodliwy, poza celiakią?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed2.plix.pl!goblin1!gobli
n.stu.neva.ru!eternal-september.org!feeder.eternal-september.org!mx02.eternal-s
eptember.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Gluten nie jest szkodliwy, poza celiakią?
Date: Tue, 24 Feb 2015 14:52:14 -0600
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 1
Message-ID: <mcio8d$jao$1@dont-email.me>
References: <o...@t...home> <mc4p41$fmi$1@dont-email.me>
<mc4qu9$i86$1@mx1.internetia.pl> <o...@t...home>
<7y0llf4po5om.mhxvhrzbcv0h$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<54e6036f$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<54e727e7$0$2208$65785112@news.neostrada.pl> <mc7nio$69v$1@dont-email.me>
<54e83a78$0$2203$65785112@news.neostrada.pl> <mca64e$v67$1@dont-email.me>
<54e8a19d$0$14678$65785112@news.neostrada.pl>
<mca8si$b7t$1@dont-email.me> <54e9bf52$0$2193$65785112@news.neostrada.pl>
<mcd0ph$61p$1@dont-email.me> <54eb303a$0$2211$65785112@news.neostrada.pl>
<mcfhkq$3vs$1@dont-email.me> <54ec4e56$0$2211$65785112@news.neostrada.pl>
<54ec81a5$0$2180$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <mcihrf$m4r$1@dont-email.me>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Tue, 24 Feb 2015 20:51:25 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="8557162f3f8b12afd6a451e7f9477abc";
logging-data="19800";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX19CPGwJDbsvJ5CrhCvqQQXt"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:xtNpfPsDivEklQaf9uXmuzSCdZQ=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362335
Ukryj nagłówki

"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnmepk39.ehl.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> To akurat zależy od tempa fermentacji. Wino w trakcie dojrzewania
> musi być odizolowane od tlenu atmosferycznego. Tam wciąż trwa
> fermentacja alkoholowa, choć bardzo powolna. Ale młode wino (takie
> pewnie dają w przedszkolach) na samym początku bąbluje ochoczo,
> nie ma możliwości by wdała się konkurencja w postaci fermentacji
> octowej. Więc może być nawet w otwartych naczyniach.

O... to ja głupi myślałem że efektem działania drożdży jest
alkohol, który się już potem w ocet sam skubany przemienia
w sposób czysto chemiczny (utlenia) a nie biologiczny,
a tu piszesz że jest jakaś fermentacja octowa?? :-)

> W cieście chlebowym też fermentacja jest szybka. I całkiem sporo
> alkoholu z niej powstaje. Piekarze znają taki myk -- do komina,
> który w trakcie pieczenia odprowadza opary z chleba, a nie dym,
> wkłada się rurę z zimną wodą. Na tej rurze kondensuje się spiritus
> i skapuje do naczynia poniżej. Z jednego wypieku można (było) w ten
> sposób odbimbrować z litr spirytusu. Sztuka chyba już trochę zapomniana.
> Większość alkoholu ulatuje w ten sposób, zostają niewielkie ilości. Ale
> w ciemnym chlebie łatwo o wznowienie fermentacji -- co widać choćby
> przy wytwarzaniu kwasu chlebowego (który całkiem bezalkoholowy nie jest).

Ciekawe, ciekawe, ile to bochenków chleba trzeba piec aby 1 litr
spirytusu skroplić? Brzmi to jak ilość z całej szychty dla 5 sklepów ;-)

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.02 Stefan
24.02 Stefan
24.02 XL
24.02 Jarosław Sokołowski
24.02 Jarosław Sokołowski
25.02 XL
25.02 bbjk
25.02 krys
25.02 krys
25.02 FEniks
25.02 krys
25.02 Jarosław Sokołowski
25.02 FEniks
25.02 FEniks
25.02 krys
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"