Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Gluten nie jest szkodliwy, poza celiakią? Re: Gluten nie jest szkodliwy, poza celiakią?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Gluten nie jest szkodliwy, poza celiakią?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-0
2.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not
-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Gluten nie jest szkodliwy, poza celiakią?
References: <o...@t...home> <mc4p41$fmi$1@dont-email.me>
<mc4qu9$i86$1@mx1.internetia.pl> <o...@t...home>
<7y0llf4po5om.mhxvhrzbcv0h$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
<54e6036f$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<54e727e7$0$2208$65785112@news.neostrada.pl> <mc7nio$69v$1@dont-email.me>
<54e83a78$0$2203$65785112@news.neostrada.pl> <mca64e$v67$1@dont-email.me>
<54e8a19d$0$14678$65785112@news.neostrada.pl>
<mca8si$b7t$1@dont-email.me> <54e9bf52$0$2193$65785112@news.neostrada.pl>
<mcd0ph$61p$1@dont-email.me> <54eb303a$0$2211$65785112@news.neostrada.pl>
<mcfhkq$3vs$1@dont-email.me> <54ec4e56$0$2211$65785112@news.neostrada.pl>
<54ec81a5$0$2180$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <mcihrf$m4r$1@dont-email.me>
<s...@f...lasek.waw.pl> <mcio8d$jao$1@dont-email.me>
Organization: : : :
Date: Tue, 24 Feb 2015 23:37:20 +0100
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 50
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1424817440 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2189 77.253.217.116:55474
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362347
Ukryj nagłówki

Pan Pszemol napisał:

>> To akurat zależy od tempa fermentacji. Wino w trakcie dojrzewania
>> musi być odizolowane od tlenu atmosferycznego. Tam wciąż trwa
>> fermentacja alkoholowa, choć bardzo powolna. Ale młode wino (takie
>> pewnie dają w przedszkolach) na samym początku bąbluje ochoczo,
>> nie ma możliwości by wdała się konkurencja w postaci fermentacji
>> octowej. Więc może być nawet w otwartych naczyniach.
>
> O... to ja głupi myślałem że efektem działania drożdży jest
> alkohol, który się już potem w ocet sam skubany przemienia
> w sposób czysto chemiczny (utlenia) a nie biologiczny,
> a tu piszesz że jest jakaś fermentacja octowa?? :-)

Ech, żeby to wszystko takie proste było! W winie tych fermentacyj może
być więcej. Dla smaku, że tak powiem, wszelki ferment się w nim szerzy.
Z octową podobnie. Tylko wtedy, gdy się robi ordynarny ocet spiritusowy,
działa pojedynczy szczep bakterii -- monokultura, niczym na ogromnym
polu kukurydzy. Ale ocet winny, czy owocowy, to znowu zgraja różnych
mikroorganizmów, choć z przewagą tych octowych. Ciekawiej może być
z fermentacją w zakwasie chlebowym. Tam jest liczebna przewaga bakterii
fermentacji mlekowej, ale nie one są najważniejsze. Żeby chleb nie był
podpłomykiem, lecz miał swą pulchność, musi coś zabąblować. Kwas mlekowy
powstaje w fermentacji bez wydzielania gazu. Dwutlenek węgla, który robi
dziurki w chlebie, jest tam głównie od dzikich drożdży siedzących w zakwasie.
Dużo ich mnej niż w cieście na bagietkę, ale bez nich, to by wypiek był do
kitu.

>> W cieście chlebowym też fermentacja jest szybka. I całkiem sporo
>> alkoholu z niej powstaje. Piekarze znają taki myk -- do komina,
>> który w trakcie pieczenia odprowadza opary z chleba, a nie dym,
>> wkłada się rurę z zimną wodą. Na tej rurze kondensuje się spiritus
>> i skapuje do naczynia poniżej. Z jednego wypieku można (było) w ten
>> sposób odbimbrować z litr spirytusu. Sztuka chyba już trochę zapomniana.
>> Większość alkoholu ulatuje w ten sposób, zostają niewielkie ilości. Ale
>> w ciemnym chlebie łatwo o wznowienie fermentacji -- co widać choćby
>> przy wytwarzaniu kwasu chlebowego (który całkiem bezalkoholowy nie jest).
>
> Ciekawe, ciekawe, ile to bochenków chleba trzeba piec aby 1 litr
> spirytusu skroplić? Brzmi to jak ilość z całej szychty dla 5 sklepów ;-)

Taka typowa, wiejska czy małomiasteczkowa, tyle mniej więcej obsługuje.

Jarek

--
Jest więc ten i tamten patos
Porzuciłeś znowu miasto
po co masz dodawać drożdże
gdy naprawdę rośnie ciasto?

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
24.02 Jarosław Sokołowski
25.02 XL
25.02 bbjk
25.02 krys
25.02 krys
25.02 FEniks
25.02 krys
25.02 Jarosław Sokołowski
25.02 FEniks
25.02 FEniks
25.02 krys
25.02 krys
25.02 Pszemol
25.02 Pszemol
25.02 Stefan
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"