Data: 2000-04-11 07:46:48
Temat: Re: Gołąbki!!!!
Od: "Dana" <d...@n...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Anna <m...@h...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@h...com...
>
>
> Dana wrote:
> >
> > Na 2 szklanki ugotowanego na sypko ryzu -[ciach] wstawic do
> > piekarnika.
>
> do piekarnika? znaczy, w zaroodpornym? i jak dlugo? Bo ja robilam, ale
> wylacznie w wersji "na kuchenke" i sie dusi....
> peace,
> fire
>
> Anna
W rondlu, zaroodporne naczynia nie sa zazwyczaj wystarczajaco duze. W
piekarniku, pod przykryciem, dosc dlugo, choc zalezy to przede wszystkim od
rodzaju kapusty - wloska krocej, biala jesienia - krocej , na wiosne -
dluzej. Temperratura ok. 170-180 stopni Celsjusza w piekarniku gazowym,
piekarnik w piecu kaflowym - po ok 1 1/2 - 2 godz. nagrzewania. DOddatkowo
zawsze klade na wierzch golabkow kilka lisci kapusty i skorki ze sloniny i
boczku (specjalnie przechowwuje w zamrazarce).
W ten sposob robila golabki moja Babcia, robi Mama i wszystkie Siostry,
najstarsza Siostra uczy swoja Corke i Synowa.
--
DanaB
http://www.kuchnia.com.pl
Och, gdyby tak ktos chcial jesc to co ugotuje...
|