Data: 2001-10-30 11:07:16
Temat: Re: Golonka
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Mirek" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9rjugj$fjh$1@news.tpi.pl...
> Wiem że ryzykuję kolejny lincz :) ale podam jeden przepis
którego nie ma na
> archiwum:
> 2 golonki, liść laurowy, ziele amgielskie, pieprz, chili, sól.
> Włożyć golony do wrzącego wywaru i gotować około 2 godzin. Potem
wyjąć i
> wystudzić.
> Zaprawa:
> 1/2 do 1 szklanki piwa
> na każdą golonkę: 1 łyżka miodu, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka
musztardy z
> gorczycą, płaska łyżeczka grznulowanego czosnku (uważam że to za
mało i po
> co granulowany?), trochę warzywka, pieprz, majeranek, rozmaryn,
kminek,
> trochę oliwy. Wymieszać składniki, golonę ponacinać, zamacerować
i piec w
> piekarniku około 40 min.
> właśnie taką robię, z pewnymi modyfikacjami :) ciekawe co z
tego wyjdzie???
> może leniwe? albo mielonka ?
> Pozdrawiam
> Mirek
>
> Pewnie Kuroń wie bo to jego przepis, z pisma "Kuchnia" z '98r
pozdr.Alex
|