Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Golonka
Date: Sun, 22 Feb 2009 21:41:47 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 27
Message-ID: <3...@4...net>
References: <gnsc6t$jr$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bnf134.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1235335326 6395 83.28.251.134 (22 Feb 2009 20:42:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 22 Feb 2009 20:42:06 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:320600
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 22 Feb 2009 21:22:51 +0100, Aga napisał(a):
> Witam!
> Jak przyrządzić smaczną golonkę? Macie sprawdzone przepisy?
> a
Po pierwsze: smaczna (bo delikatna) jest tak naprawdę tylko golonka
przednia. A dalej - jakikolwiek przepis weź, każdy będzie dobry.
Mój hit to golonka z grochowym puree - pycha.
Golonka prosto przyrządzona, bo po prostu ugotowana prawie do rozpadnięcia
się, z liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i włoszczyzną bez
kapusty, plus odrobina czosnku i sól.
Puree: ugotować namoczony groch do zupełnej miękkości, az się prawie
rozpada, odparować wodę w trakcie gotowania, ugnieść z dobrze odparowanymi
świeżo ugotowanymi, mączystymi ziemniakami i przecierem jabłkowym
niesłodzonym, doprawić solą i czosnkiem granulowanym (najwygodniej).
Jeśli groch jest rozgotowany i nie możesz usunąć nadmiaru wody z niego,
zamiast gotowanych ziemniaków uzyj puree ziemniaczanego Knorr'a - wsypując
je wprost do świeżo odstawionego z ognia grochu. Puree wchłonie nadmiar
wody z grochu, całość ma mieć konsystencję na tyle gęstą, aby dała się
porcjować zachowując kształt.
Proporcje objętościowe "na oko" (nie ważę, więc nie podam wagowych):
groch ugotowany: 1/2
ziemniaki: 1/3
przecier jabłkowy: 1/6
Podawać golonkę obłożoną grochem. Do tego dla chętnych musztarda.
|