Data: 2002-01-27 23:41:56
Temat: Re: Gotowanie fasoli
Od: "sassanach" <s...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <i...@y...com> napisał w wiadomości
news:0b87.00000079.3c536672@newsgate.onet.pl...
>
> A czy moglabys mi wyjasnic, dlaczego gdy dodaje do moczenia fasoli
niewielka
> ilosc sody oczyszczonej to "moczy sie" tzn. fasola wchlania wode znacznie
> szybciej?
>
no, tu juz musialabym sie wysilać i podpierac jakas literatura, bo az tak to
w temat nie wnikalam :). wystarczala mi wiedza ze moczenie nasion w
rozstworach soli lub zasad daje skrocenie czasu obrobki. sadze ze zachodzi
to dzialnie NaHCO3 na lupinke, przez ktora wtedy woda latwiej przenika, ale
przeciez to kazdy sam wymysli :)
Tylko zastanawiam sie czy to dobry sposob ta soda :) - ze wzgledu na wieksze
staraty witamin i mineralow ( ale moze cos mi sie pomyslilo :) )
Pozdrawia
Sassenach
GG 1527151 ICQ 144311597
http://www.ambrozja.pl
|