Data: 2002-01-27 18:50:54
Temat: Re: Gotowanie fasoli
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ewa wrote:
>
> > Jak sie powinno gotowac fasole. Najpierw moczyc, a potem?
> Kiedys w tej grupie pisano, ze aby uniknac zaburzen jelitowych,
> nalezy oplukana fasole zalac wrzatkiem i doprowadzic do wrzenia, potem
> przykryc i odstawic az wystygnie, nastepnie odlac wode, przelac fasole na
> sito i pod biezaca woda plukac fasole rekoma. Cala operacje trzeba powtorzyc
> /zob. m.in. przepis na fasole z jablkami i rodzynkami M. Bassett/. Tylko co
> z "wartosciami", czy nie wyplucza sie wszystkie? A.
Tak, jak ja to opisalam, gotuja Meksykanie. Dla nich fasola jak dla
Polakow ziemniaki, wiec chyba wiedza najlepiej. W czasie wielokrotnego
namaczania i plukania wymywaja sie enzymy, ktore powoduja wzdecie.
Wniosek - niemyta fasola rozdyma, myta nie. Ja wole myta.
MB
|