Data: 2012-10-04 07:07:23
Temat: Re: Gruszki do tarty na zimę - we WLASNYM syropie.
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-09-28 22:21, Ikselka pisze:
> Na zimę do tarty i do łasuchowania - niebo w gębie:
>
> 5 kg konferencji lub innej twardej (TWARDEJ)
> 0,5 kg cukru
> 1 cytryna
Tylko pół kg cukru na 5 kg owoców?
> Pasteryzacja - 15 minut od zawrzenia.
A mam pytanie (ogólnie do wszystkich) - jeśli pasteryzujecie w
piekarniku, to od którego momentu mierzycie czas pasteryzacji? Czekacie
aż w słoikach zaczną się pojawiać takie małe buzujące bąbelki? Ja,
pasteryzując kiedyś ogórki konserwowe, zawsze czekałam, aż w słoikach
pojawią się takie właśnie bąbelki, ale ponieważ to trwało dość długo,
ogórki zwykle wychodziły zbyt miękkie jak na mój gust.
Ewa
|