Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: b...@w...pl (MiKa)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Grzane wino, wersja biala - pomozcie ;-)
Date: Thu, 31 Oct 2002 12:29:49 +0000 (UTC)
Organization: kukbuk izy - http://www.kuchnia.serwisy.net
Lines: 115
Message-ID: <apr7ns$gko$1@news.tpi.pl>
References: <apqrb5$6ec$1@news.gazeta.pl> <B9E6C855.92E%goniaj@astagor.net>
NNTP-Posting-Host: saturn.j.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1036067389 17048 213.25.83.135 (31 Oct 2002 12:29:49 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Oct 2002 12:29:49 +0000 (UTC)
X-HTTP-Posting-Host: as2-103.swietochlowice.dialup.inetia.pl
User-Agent: NewsPortal 0.24pre3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132641
Ukryj nagłówki
Gosia Jurczyszyn wrote:
> on 31-10-02 9:58, Aluta at a...@N...gazeta.pl wrote:
> > b...@w...pl (MiKa) napisał(a):
> >
> >
> >
> >> Szczerze powiedziawszy z bialym grzancem jeszcze sie
> >> nie spotkalam... ale kojarzy mi sie z miodem i...
> >> lekka nutka anyzku...
> >>
> >
> >
> > Dzieki za odzew ;-)
> > O bialym grzanym w zyciu nie slyszalam, fakt. Ale to
jeszcze o niczym nie
> > swiadczy, przeciez.
> -------
> Pogrzebalam troche i prosze...
> Szukalam za pochodzeniem zupy z sera, nie bylam pewna
tej Alzacji z
> przyleglosciami, sprawdzilam w dziele pt. "Co jedza i
pija nad Renem",
> owszem, sie zgadza, a przy okazji wygrzebalam takie:)
> Wino z wisniami:
> 50 g wisni lub syropu, 20 kostek cukru, butelka bialego
wina
> Wisnie wydrylowac, rozgniesc, przelozyc do emialiowanego
garnka. Dodac
> cukier, 20 pestek i wino. Razem podgrzewac okolo 20
minut na bardzo malym
> ogniu. Przecedzic, podawac natychmiast bardzo gorace.
> A w moim archiwum takie:
> Poncz ananasowy
> 1/8 litra bialego wina, 1/8 litra soku z ananasow, sok z
1/4 cytryny, 1
> anyzek gwiazdzisty, pod koniec grzania 2-3 likierowe
kieliszki rumu. Podawac
> nie dosc, ze na goraco, to jeszcze w ogrzanych
szklankach:)))
> poncz czeresniowy
> 1/8 litra musu czeresniowego podgrzac z 1/8 litra
bialego wina (posiadacze
> czerwonego moga podgrzac czerwone, tez dobre
wychodzi...), dodac
> naszpikowany 5 gozdzikami plasterek cytryny i 2-3
kieliszki zytniowki. Wlac
> wraz z plasterkiem cytryny i odrobina cynamonu do
cieplej szklanki
> poncz arakowy
> litr bialego lekkiego wina, 1/8 litra araku, skorka i
sok z 2 cytryn, skorka
> i sok z 3 pomaranczy, 1,5-2 lyzki cukru.
> Wino zmieszac z arakiem, dodac cukier, wycisnac tam
cytryny i pomarancze
> (pestki precz), dodac poocierane skorki, wszystko razem
ostroznie zagotowac.
> Podawac gorace w wazie ponczowej:) jak wyszlo za mocne,
dolac wrzatku i sie
> nie przejmowac...
> poncz herbaciany
> pol litra bialego wina, pol litra czerwonego, lyzka
cukru albo nawet mniej,
> szklanka herbaty (polska, 250-tka), skorka z cytryny,
1/8 litra araku.
> Herbate zmieszac z winem i arakiem, dodac cukier,
zagotowac. Wrzucic skorke
> z cytryny, zeby ladnie pachnialo (przed podaniem wyjac).
Goracy do szklanic,
> ozdobic plasterkiem cytryny
> winna polewka:
> pol bialego litra wina, 1/4 litra wody, 3-4 gozdziki,
kawalek cynamonu, 2
> zoltka, 4 lyzki cukru (albo mniej, bo to rzecz gustu:))).
> Wino zagotowac z korzeniami i woda, osobno utrzec zoltka
z cukrem, zagescic
> rzecz na ogniu, dolewajac po troszku gorace wino, mocno
ubijac, az sie
> spieni. Uwazac, zeby sie nie zagotowalo, bo sie zoltka
zwarza i caly pogrzeb
> na nic. Podawac w filizankach z biszkopcikami
> ---------
> Wiecej nie wyplulo. Swoja droga, nawet nie wiedzialam,
ze ja takie w
> archiwumie mam:)
> Gosia
> _____________________
> Mezczyzni kochaja jesc. Niekiedy kochaja takze kobiete.
Nigdy jednakze nie
> kochaja jej bardziej niz jesc
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
Rewelacja... trzeba bedzie wyprobowac...a swoja
droga.. skad mi sie ten anyzek wzial... i prosze...
potwierdza sie... sama jestemz siebie dumna :)
MiKa
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
|