Data: 2002-10-31 10:40:52
Temat: Re: Grzane wino, wersja biala - pomozcie ;-)
Od: g...@a...net (Gosia Jurczyszyn)
Pokaż wszystkie nagłówki
on 31-10-02 9:58, Aluta at a...@N...gazeta.pl wrote:
> b...@w...pl (MiKa) napisał(a):
>
>
>
>> Szczerze powiedziawszy z bialym grzancem jeszcze sie
>> nie spotkalam... ale kojarzy mi sie z miodem i...
>> lekka nutka anyzku...
>>
>
>
> Dzieki za odzew ;-)
> O bialym grzanym w zyciu nie slyszalam, fakt. Ale to jeszcze o niczym nie
> swiadczy, przeciez.
-------
Pogrzebalam troche i prosze...
Szukalam za pochodzeniem zupy z sera, nie bylam pewna tej Alzacji z
przyleglosciami, sprawdzilam w dziele pt. "Co jedza i pija nad Renem",
owszem, sie zgadza, a przy okazji wygrzebalam takie:)
Wino z wisniami:
50 g wisni lub syropu, 20 kostek cukru, butelka bialego wina
Wisnie wydrylowac, rozgniesc, przelozyc do emialiowanego garnka. Dodac
cukier, 20 pestek i wino. Razem podgrzewac okolo 20 minut na bardzo malym
ogniu. Przecedzic, podawac natychmiast bardzo gorace.
A w moim archiwum takie:
Poncz ananasowy
1/8 litra bialego wina, 1/8 litra soku z ananasow, sok z 1/4 cytryny, 1
anyzek gwiazdzisty, pod koniec grzania 2-3 likierowe kieliszki rumu. Podawac
nie dosc, ze na goraco, to jeszcze w ogrzanych szklankach:)))
poncz czeresniowy
1/8 litra musu czeresniowego podgrzac z 1/8 litra bialego wina (posiadacze
czerwonego moga podgrzac czerwone, tez dobre wychodzi...), dodac
naszpikowany 5 gozdzikami plasterek cytryny i 2-3 kieliszki zytniowki. Wlac
wraz z plasterkiem cytryny i odrobina cynamonu do cieplej szklanki
poncz arakowy
litr bialego lekkiego wina, 1/8 litra araku, skorka i sok z 2 cytryn, skorka
i sok z 3 pomaranczy, 1,5-2 lyzki cukru.
Wino zmieszac z arakiem, dodac cukier, wycisnac tam cytryny i pomarancze
(pestki precz), dodac poocierane skorki, wszystko razem ostroznie zagotowac.
Podawac gorace w wazie ponczowej:) jak wyszlo za mocne, dolac wrzatku i sie
nie przejmowac...
poncz herbaciany
pol litra bialego wina, pol litra czerwonego, lyzka cukru albo nawet mniej,
szklanka herbaty (polska, 250-tka), skorka z cytryny, 1/8 litra araku.
Herbate zmieszac z winem i arakiem, dodac cukier, zagotowac. Wrzucic skorke
z cytryny, zeby ladnie pachnialo (przed podaniem wyjac). Goracy do szklanic,
ozdobic plasterkiem cytryny
winna polewka:
pol bialego litra wina, 1/4 litra wody, 3-4 gozdziki, kawalek cynamonu, 2
zoltka, 4 lyzki cukru (albo mniej, bo to rzecz gustu:))).
Wino zagotowac z korzeniami i woda, osobno utrzec zoltka z cukrem, zagescic
rzecz na ogniu, dolewajac po troszku gorace wino, mocno ubijac, az sie
spieni. Uwazac, zeby sie nie zagotowalo, bo sie zoltka zwarza i caly pogrzeb
na nic. Podawac w filizankach z biszkopcikami
---------
Wiecej nie wyplulo. Swoja droga, nawet nie wiedzialam, ze ja takie w
archiwumie mam:)
Gosia
_____________________
Mezczyzni kochaja jesc. Niekiedy kochaja takze kobiete. Nigdy jednakze nie
kochaja jej bardziej niz jesc
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|