Data: 2002-04-09 08:28:24
Temat: Re: Grzybiec - ciekawa potrawa
Od: <m...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witaj!
> Przepis bardzo ciekawy, ale ja mam jedno pytanie:
>
> > 1. Nabrać grzybów suszonych dwa razy tyle ile się zmieści w złożonych
> razem
> > dłoniach.
> > Grzyby należy potłuc ( połamać, zgnieść ale nie robić proszku!) na
> kawałki.
> > Ugotować w małej ilości wody tak aby grzyby "napiły" się tylko ale
> jednocześnie
> > nie przypaliły.
> > 2. Pokroić na drobne kosteczki 4 rogaliki
> > ( nie słodkie) albo odpowiedni kawałek weki i zalać kostki 1/2 litra
> mleka. Po
> > rozmoczeniu dobrze rozmieszać.
> > 3. Do masy dodać:
Grzyby dodaje się do przygotowanej masy. Popełniłem taki sam błąd jak czeski
autor przepisu, który też o tym zapomniał. Informuję dodatkowo, że inne
przepisy dopuszczają takie modyfikacje jak stosowanie grzybów świeżych a także
mrożonych. Przy okazji informuję, że przed mrozeniem kurek i rydzów lepiej je
zblanszować ( obgotować) bo inaczej bedą po rozmrożeniu niedobre. Na stronie o
grzybach Podhala i Orawy zaprezentuję inne receptury "Grzybowca" jak go
nazwała ( trafniej)Krystyna.
> > -4 jajka,
> > -4 łyżki stołowe grysiku,
> > -1 łyżkę stołową pokruszonego majeranku,
> > -1 roztarty ząbek czosnku,
> > -1 łyżeczkę do herbaty potłuczonego kminku,
>
> a kiedy dodać grzyby? Nie zauważyłam, czy tego nie było? Bardzo fajny
> przepis i jeślibym go spróbowała zrobić, to chciałabym zrobić wszystko
> dobrze. Pozdrawiam!
> Mapet
>
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|