Data: 2002-10-18 07:54:20
Temat: Re: Grzybki w occie [P]
Od: "Ivan" <N...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "biedronka" <b...@b...net.pl> napisał w wiadomości
news:aom30v$nqc$1@news.tpi.pl...>
> Zebrane grzybki ;) dokładnie oczyścić (większe pokroić wg
upodobania), umyć,
> a następnie obgotować na małym ogniu (tak żeby nie bulgotało) ...
... przez 15-20 min, wystarczy :-)
A znacie takie?
Zalewe robi sie mieszajac w rownych proporcjach (objetosciowych) ocet
10% i cukier. Tylko! Zadnej wody!
Do wody, w ktorej bede gotowal grzyby, dodaje przekrojona (obrana ;-))
cebule, lyzke soli i chlust octu.
Zalewe zagotowac i zalewac gorace grzyby, goraca zalewa.
Mozna dodac 2-3 ziarenka pieprzu na sloik (~0,5L) i ulamek liscia
laurowego.
Zakrecic - bez pasteryzowania.
Ostre!, slodkawe - dobre np. do mielonych i jako zagryzka do gorzalki.
Najlepsze IMO maslaki, opienki, gaski, rydze.
P.S. Nie napychac sloikow grzybami "pod korek" bo nie beda mialy
przepisowej ;-) ostrosci.
P.S.II Opienki obgotowywuje 2x
--
Pozdrawiam
Zbychu (Ivan)
N...@p...onet.pl => odpisujac usun "co trzeba"
|