Data: 2005-08-16 19:07:07
Temat: Re: Grzyby
Od: "maf" <m...@a...alpha.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"ela" <e...@w...pl> wrote in message
news:ddtanc$t3f$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Basiu, dziękuję. A mogłabyś powiedzieć, jak sie soli i kisi. Surowe
> czy trzeba odgotować? Dużo soli trzeba?
>
Witam
Mam taka stara ksiazke
"
Grzyby solone:
Do solenia nadaja sie wszystkie grzyby. Po dokladnym przebraniu i
oczyszczeniu myje sie je i rzuca na wrzaca osolona wode (5 dkg soli na
litr). Do wody dodaje sie tez szczypte kwasku cytrynowego. Grzyby obgotowuje
sie przez 10 do 15 minut, zaleznie od ich wielkosci, a nastepnie odcedza, a
nastepnie razem z sitem lub cedzakiem zanurza do zimnej wody, aby raptownie
ostygly.
Po osaczeniu uklada sie je scisle do naczyn, a nastepnie zalewa przegotowana
ostudzona woda, w ktorej na kazdy litr rozpuszcza sie 20 dkg soli. Zalewa
powinna calkowicie grzzyby pokryc. Jezeli grzyby ukladamy w weki lub do
sloikow feniks, to po nalozeniu (..ble ble) Nie powinno sie ugniatac grzybow
zbyt mocno, lecz jedynie zapobiegac ich wyplywaniu na wierzch solanki.
Poniewaz plesn bardzo szybko i bardzo silnie rozprzestrzenia sie na
grzybach, zwlaszcza przy soleniu w naczyniach otwartych, nalezy co pewien
czas nalezy starannie ja zbierac......
Grzyby solone maja takie samo zastosowanie jak grzyby surowe, tylko przed
uzyciem trzeba je wymoczyc, aby usunac nadmiar soli"
Tyle recepta.
Moim zdaniem, najlepiej suszyc. Mozna zrobic tez grzyby w tluszczu /czyli
tradycyjnie ugotowac i dusic,/ wygotowac wode, i w sloiki.
Pozdrawiam
MarekF
|