Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "Stefan" <s...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Hello Dariusz K. Ładziak !! Pogratulować pysznego żurku !!
Date: Tue, 22 Apr 2014 09:09:25 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 43
Message-ID: <lj54j7$7gv$1@node1.news.atman.pl>
References: <8...@g...com>
<53557837$0$2360$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@g...com>
NNTP-Posting-Host: 89-69-115-76.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1398150567 7711 89.69.115.76 (22 Apr 2014 07:09:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Apr 2014 07:09:27 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <7...@g...com>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Importance: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 15.4.3555.308
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V15.4.3555.308
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355641
Ukryj nagłówki
Użytkownik napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:74539c55-4d1e-4b35-8bf5-1154b6e5b227@go
oglegroups.com...
W dniu poniedziałek, 21 kwietnia 2014 21:57:38 UTC+2 użytkownik Dariusz K.
Ładziak napisał:
> Użytkownik s...@g...com napisał:
Jeśli chodzi o nerki, to znam się na tym, powyższy przepis odrzucam w
"przedbiegach"
Robimy tak:
1) Nery nacinamy w poprzek ich "osi obrotu" na głębokość ok. 2-3 cm.
2) W zlewaku zalewamy zimną wodą i wyciskamy.. Woda się zaczerwieni,
wiadomo dlaczego..
3) Zlewamy wodę ze zlewaka i powtarzamy czynnoć 2-3 razy. Aż woda będzie
prawie "wodnista". O mleku zapomnij, bo to jakieś głupie wymysły.
4) No i teraz obgotowanie.. Też 2-3 razy, mieszać czymkolwiek, bo za
pierwszym razem mogą przywierać do gara, pojawią się też nieładne
"szumowiny", ale tym się nie przejmuj.
5) Powtórz pkt.4 usuwając szumowiny 3 razy.
6) Hmmm..., trochę roboty było. A teraz to dalej "bułka z masłem".
7) Nery pokrój w plastry, poprzecznie tak na 1 cm.
8) 2-3 cebule pociaprane byle jak, peperoni drobno posiekane, 5-6 goździków,
parę listków laurowych, ziele angielskie i parę minut szklimy to.Aha!! Można
też dorzucić parę suszonych owoców jałowca.
9) Teraz wcieramy do tego trochę pieprzu i ŚMIAŁO 1/3 butli Maggi.
10) Teraz wciepujemy do tego nery i dusimy jakieś 30-40 minut, pilnując i
ewentualnie podlewając H2O.
11) Do połowy szklanki wlewamy mleko i ciepiemy 2 stołowe łyżki pszennej.
Mieszamy tak, coby glutów nie było.. Następnie wlewamy do szklanki parę
łyżek sosu z pkt.10, robimy kremową konsystencję i delikatnie wlewamy z
powrotem do potrawy,,
**************
a jaja vel cynadry? kilka razy jadłem podczas wizyty u kolegi w Australii
zarówno baranie jak i wołowe. Smakowały bardzo, ale inaczej przyrządzane niż
u nas. Bardzo miło wspominam smak penisa wołowego, lepszy niż polędwica!
Cynadry za schyłku komuny czasem były w Myśliwskiej na placu Szczepańskim.
pozdr
Stefan
|