Data: 2017-06-02 10:24:42
Temat: Re: Humus
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .05.2017 o 07:40 Trefniś <t...@m...com> pisze:
> W dniu .05.2017 o 22:34 tandoori.curry <t...@g...com> pisze:
>
>> Witam wszystkich.
>> To mój pierwszy post a dotyczy przygotowania humusa. Jadłem to raz i
>> bardzo mi to smakowało. Po kilku próbach raczej nieudanych (przepisy z
>> internetu)zniechęciłem się ((.
>> Czy zna może ktoś z Was wypróbowany i sprawdzony przepis na tahini/humus
>> ? Będę wdzięczny.
>
> Jeśli używałeś cieciorki z puszki, to chyba tu jest problem.
>
> Uwielbiam ciecierzycę, ale humusu sam nie robię.
>
> Natomiast mam zaufanie do Agnieszki Maciąg i proponuję zapoznać się z
> jej uwagami:
>
> http://agnieszkamaciag.pl/prawdziwy-humus-sekrety-go
towania-cieciorki/
"Ugotowałem" ciecierzycę według przepisu Maciąg.
Głównie chodziło o zastosowanie sody oczyszczonej do namoczenia i
gotowania.
Niestety, ciecierzyca została zmarnowana.
Rozgotowała się w ciągu kwadransa, utraciła swój smak na rzecz
obrzydliwego posmaku sody.
Na pewno nie popełniłem błędów, porównałem przepis z innymi podobnymi.
Poza tym doświadczenie podpowiedziało mi natychmiast, że łyżka sody to
ewidentny błąd. Ale to i tak nie pomogło.
Być może weganom hummus ma smakować chemicznie i "sodkowo", ale ja uznaję
przepis za całkowicie nieprzydatny.
--
Trefniś
|