Data: 2012-05-06 19:54:23
Temat: Re: Ikselko.....
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Sun, 06 May 2012 21:45:11 +0200, Paulinka napisał(a):
> medea pisze:
>> W dniu 2012-05-06 21:09, Bbjk pisze:
>>>
>>> Nasza Qra się pojawiła jakoś chyba koło 2003? Medea też w tej okolicy?
>>
>> Ja w ogóle w 2003 zaczęłam czytywać grupy. Chyba od psd, ale na kuchnię
>> niemal w tym samym czasie zajrzałam po raz pierwszy.
>>
>> Moje przepisy "gwoździe" (czyli takie, które towarzyszą mi już od lat i
>> zawsze się udają) z prk to: biszkopt Magdy Basset i pierniczki Anki P.
>
> A ja ciastka teściowej Kruszyny i leczo Władka Łosia, mój tata
> stwierdził, ze jego leczo przy moim wymięka. Przypuszczam, ze to zasługa
> przesmażenia cebuli z papryką w proszku jest tu sekretem :)
Podgrzewanie papryki w proszku z tłuszczem; z tym "przesmażeniem" raczej
pojechałaś, chodzi jedynie o wydobycie smaku i koloru (rozpuszczenie
olejków i barwników) w gorącym tłuszczu. Takie prawdziwe smażenie
karmelizuje paprykę, która wtedy robi się gorzka oraz traci kolor na rzecz
brzydkiego brązu.
|