Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów? Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Date: Fri, 27 Jul 2012 18:10:30 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 19
Message-ID: <1gjvfiqohd799$.ra0wzst8ovsq.dlg@40tude.net>
References: <jubvqj$r8d$5@news.icm.edu.pl> <juc6ik$256$1@inews.gazeta.pl>
<jucece$q9j$1@news.icm.edu.pl> <jupmat$2pd$1@news.task.gda.pl>
<jupnid$i8v$1@inews.gazeta.pl> <jusc7i$bln$8@news.icm.edu.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: aekm163.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1343405438 7053 79.191.12.163 (27 Jul 2012 16:10:38 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 27 Jul 2012 16:10:38 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347532
Ukryj nagłówki

Dnia Thu, 26 Jul 2012 23:18:45 +0200, medea napisał(a):

> Od jajka ciasto twardnieje i trudniej je równomiernie wyrobić

Pierwsze słyszę. Zawsze robię z jajkiem i jest mięciutkie, delikatne.
Do zaparzenia mąki używam bardzo gorącej wody z kranu, nie wrzątku, oraz
prócz zaparzenia dodaję troszkę oleju. Jajko najpierw mieszam z małą
ilością ciepłej wody i olejem i to wlewam do zaparzonej mąki. często robię
ciasto z mąki krupczatki, pilnując oczywiście, aby miała szansę napęcznieć,
bo to ważne. I nawet z tej mąki ciasto z jajem jest mięciutkie, wręcz
rozpływa się w ustach.

Ciasto jest twarde wtedy i tylko wtedy, kiedy jest za mało wody oraz nie
"odpoczęło" po zagnieceniu, bo wtedy mąka nie miała czasu napęcznieć. Tylko
te czynniki wpływają na twardość ciasta, absolutnie nie jajka. Kiedyś
robiono makarony wielojajeczne i były one superdelikatne.
Ciasto ma byc po prostu luźne - cała tajemnica to woda, woda!
--
XL

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
27.07 Ikselka
27.07 medea
28.07 medea
28.07 Ikselka
28.07 Ikselka
28.07 medea
28.07 Ikselka
29.07 medea
30.07 czeremcha
30.07 medea
13.08 Kinga
16.08 Anai
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6