Data: 2012-07-30 06:11:37
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Od: czeremcha <1...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu sobota, 28 lipca 2012 21:04:34 UTC+2 użytkownik medea napisał:
> No właśnie niekoniecznie, bo o pożądanej konsystencji ciasta pierogowego
> piszą na temat wyrabiania tak: "...aby ciasto było miękkie i elastyczne".
> I w ich przepisie nie ma jaj, tylko mąka i gorąca woda.
Ja zawsze robię ciasto na pierogi z jajkiem i wodą z "zimnego" kranu. Jego miękkość
zależy od ilości wody. Zawsze staram się zacząć od dość rzadkiego ciasta,
zagęszczając je później mąką, nie żałuję wody na początku. Bo rozluźnianie zbyt
gęstego ciasta do przyjemności nie należy. No i odkładam je na kilkanaście minut żeby
"odpoczęło, a pierogi robię z kulek - do ciasta nie dodaję już więcej mąki i cały
czas jest takie samo.
Ania
|