Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 54


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2012-07-20 16:08:54

Temat: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
założeniu, że farsz już macie gotowy.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2012-07-20 17:17:16

Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):

> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>

Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2012-07-20 18:04:01

Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Od: "artustas" <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:jubvqj$r8d$5@news.icm.edu.pl...
> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy założeniu,
> że farsz już macie gotowy.
>

~2 godziny, wliczając gotowanie - zajęcie pracochłonne:/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2012-07-20 20:17:21

Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-20 20:04, artustas pisze:
>
> Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:jubvqj$r8d$5@news.icm.edu.pl...
>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>
>
> ~2 godziny, wliczając gotowanie - zajęcie pracochłonne:/

To mniej więcej tyle, co mnie. Byłam ciekawa.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2012-07-20 20:18:41

Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-20 19:17, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):
>
>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>
> Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.

To Ty jesteś superekspres. ;)
Też lepię i gotuję na bieżąco, ale zajmuje mi to 2 godziny.
Dzisiaj robiłam część z jagodami, a część z mięsem. Z jagodami trudno
się kleją.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2012-07-20 20:20:14

Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:18:41 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2012-07-20 19:17, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>>
>> Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.
>
> To Ty jesteś superekspres. ;)
> Też lepię i gotuję na bieżąco, ale zajmuje mi to 2 godziny.
> Dzisiaj robiłam część z jagodami, a część z mięsem. Z jagodami trudno
> się kleją.
>

A nie, z jagodami to mi też wolniej idzie lepienie. Kiedy nadzienie jest
spoiste, to idzie szybko.


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2012-07-20 20:25:36

Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-20 22:20, Ikselka pisze:
> Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:18:41 +0200, medea napisał(a):
>
>> W dniu 2012-07-20 19:17, Ikselka pisze:
>>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):
>>>
>>>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>>>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>>>
>>> Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.
>> To Ty jesteś superekspres. ;)
>> Też lepię i gotuję na bieżąco, ale zajmuje mi to 2 godziny.
>> Dzisiaj robiłam część z jagodami, a część z mięsem. Z jagodami trudno
>> się kleją.
>>
> A nie, z jagodami to mi też wolniej idzie lepienie.

Co dodajesz do jagód? Ja posypałam lekko cukrem i mączką ziemniaczaną,
ale niewiele pomogło, jeśli w ogóle.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2012-07-20 20:28:16

Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-20 22:25, medea pisze:
> W dniu 2012-07-20 22:20, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:18:41 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-07-20 19:17, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>>>>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>>>>
>>>> Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.
>>> To Ty jesteś superekspres. ;)
>>> Też lepię i gotuję na bieżąco, ale zajmuje mi to 2 godziny.
>>> Dzisiaj robiłam część z jagodami, a część z mięsem. Z jagodami trudno
>>> się kleją.
>>>
>> A nie, z jagodami to mi też wolniej idzie lepienie.
>
> Co dodajesz do jagód? Ja posypałam lekko cukrem i mączką ziemniaczaną,
> ale niewiele pomogło, jeśli w ogóle.

Cukier dla smaku oczywiście, a mączka dla lepkości.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2012-07-20 20:31:43

Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:25:36 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2012-07-20 22:20, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:18:41 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-07-20 19:17, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>>>>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>>>>
>>>> Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.
>>> To Ty jesteś superekspres. ;)
>>> Też lepię i gotuję na bieżąco, ale zajmuje mi to 2 godziny.
>>> Dzisiaj robiłam część z jagodami, a część z mięsem. Z jagodami trudno
>>> się kleją.
>>>
>> A nie, z jagodami to mi też wolniej idzie lepienie.
>
> Co dodajesz do jagód? Ja posypałam lekko cukrem i mączką ziemniaczaną,
> ale niewiele pomogło, jeśli w ogóle.
>

Niczego nie dodaję, bo od cukru w nadzoieniu tylko wiecej soku jest.
Żadnych mąk ani buł nie daję, bo z tego tylko papka się robi.
Gotuję pierogi oczywiście w osolonej wodzie i słodzimy je już na talerzu,
polewając też śmietaną - a właściwie odwrotnie, najpierw idzie smietana, na
to cukier. Czasem najpierw jeszcze roztopione masło, a potem śmietana i
cukier, zalezy od zestawu ludzkiego przy stole, bo mamy czasem gości,
którzy lubią i z masłem, i ze śmietaną, i z cukrem.
Naprzemienne przenikanie się "słoności" pierogowego ciasta, kwasu jagód i
słodyczy cukru, zawieszone w gęstej śmietanie, jest w tej potrawie właśnie
tym, co tygrysy :-).


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2012-07-20 20:36:04

Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2012-07-20 22:31, Ikselka pisze:
>
> Niczego nie dodaję, bo od cukru w nadzoieniu tylko wiecej soku jest.

No właśnie chyba tak.

> Żadnych mąk ani buł nie daję, bo z tego tylko papka się robi.

Odrobina mączki kartoflanej jest IMO dobra, bo te jagody nie wypływają
potem tak z ciasta po ugotowaniu.


> Gotuję pierogi oczywiście w osolonej wodzie i słodzimy je już na talerzu,
> polewając też śmietaną - a właściwie odwrotnie, najpierw idzie smietana, na
> to cukier. Czasem najpierw jeszcze roztopione masło, a potem śmietana i
> cukier, zalezy od zestawu ludzkiego przy stole, bo mamy czasem gości,
> którzy lubią i z masłem, i ze śmietaną, i z cukrem.
> Naprzemienne przenikanie się "słoności" pierogowego ciasta, kwasu jagód i
> słodyczy cukru, zawieszone w gęstej śmietanie, jest w tej potrawie właśnie
> tym, co tygrysy :-).

Ja lubię z gęstą śmietaną i odrobiną cukru, masło do tego byłoby już
przesadą. Moja córka tylko z cukrem, a mąż z mięsem. ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co zrobić z nadmiarem kopru nasiennego?
Kuwertura dobra?
Ganache.
Fasolka szparagowa...
Bób - z czym oprócz koperku?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »