Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Date: Fri, 20 Jul 2012 22:31:43 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 37
Message-ID: <s8rscm96vov4.abrw4s9ti16q$.dlg@40tude.net>
References: <jubvqj$r8d$5@news.icm.edu.pl>
<dnyw2wf8i6xb$.1bkkhidb4jhoh$.dlg@40tude.net>
<juceeu$q9j$2@news.icm.edu.pl>
<10tu84ysef8td.1o07d2t8dojix$.dlg@40tude.net>
<jucert$q9j$4@news.icm.edu.pl>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: aduh51.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1342816308 14148 79.185.245.51 (20 Jul 2012 20:31:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 20 Jul 2012 20:31:48 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:347370
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:25:36 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2012-07-20 22:20, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:18:41 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-07-20 19:17, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>>>>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>>>>
>>>> Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.
>>> To Ty jesteś superekspres. ;)
>>> Też lepię i gotuję na bieżąco, ale zajmuje mi to 2 godziny.
>>> Dzisiaj robiłam część z jagodami, a część z mięsem. Z jagodami trudno
>>> się kleją.
>>>
>> A nie, z jagodami to mi też wolniej idzie lepienie.
>
> Co dodajesz do jagód? Ja posypałam lekko cukrem i mączką ziemniaczaną,
> ale niewiele pomogło, jeśli w ogóle.
>
Niczego nie dodaję, bo od cukru w nadzoieniu tylko wiecej soku jest.
Żadnych mąk ani buł nie daję, bo z tego tylko papka się robi.
Gotuję pierogi oczywiście w osolonej wodzie i słodzimy je już na talerzu,
polewając też śmietaną - a właściwie odwrotnie, najpierw idzie smietana, na
to cukier. Czasem najpierw jeszcze roztopione masło, a potem śmietana i
cukier, zalezy od zestawu ludzkiego przy stole, bo mamy czasem gości,
którzy lubią i z masłem, i ze śmietaną, i z cukrem.
Naprzemienne przenikanie się "słoności" pierogowego ciasta, kwasu jagód i
słodyczy cukru, zawieszone w gęstej śmietanie, jest w tej potrawie właśnie
tym, co tygrysy :-).
--
XL
|