Data: 2012-07-20 20:31:43
Temat: Re: Ile czasu Wam zajmuje lepienie pierogów?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:25:36 +0200, medea napisał(a):
> W dniu 2012-07-20 22:20, Ikselka pisze:
>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 22:18:41 +0200, medea napisał(a):
>>
>>> W dniu 2012-07-20 19:17, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Fri, 20 Jul 2012 18:08:54 +0200, medea napisał(a):
>>>>
>>>>> Tak orientacyjnie, zrobienie i ugotowanie około 100 sztuk. Przy
>>>>> założeniu, że farsz już macie gotowy.
>>>>>
>>>> Hmmm, godzinę? Może z kilkoma minutami? - lepię i gotuję na bieżąco.
>>> To Ty jesteś superekspres. ;)
>>> Też lepię i gotuję na bieżąco, ale zajmuje mi to 2 godziny.
>>> Dzisiaj robiłam część z jagodami, a część z mięsem. Z jagodami trudno
>>> się kleją.
>>>
>> A nie, z jagodami to mi też wolniej idzie lepienie.
>
> Co dodajesz do jagód? Ja posypałam lekko cukrem i mączką ziemniaczaną,
> ale niewiele pomogło, jeśli w ogóle.
>
Niczego nie dodaję, bo od cukru w nadzoieniu tylko wiecej soku jest.
Żadnych mąk ani buł nie daję, bo z tego tylko papka się robi.
Gotuję pierogi oczywiście w osolonej wodzie i słodzimy je już na talerzu,
polewając też śmietaną - a właściwie odwrotnie, najpierw idzie smietana, na
to cukier. Czasem najpierw jeszcze roztopione masło, a potem śmietana i
cukier, zalezy od zestawu ludzkiego przy stole, bo mamy czasem gości,
którzy lubią i z masłem, i ze śmietaną, i z cukrem.
Naprzemienne przenikanie się "słoności" pierogowego ciasta, kwasu jagód i
słodyczy cukru, zawieszone w gęstej śmietanie, jest w tej potrawie właśnie
tym, co tygrysy :-).
--
XL
|