Data: 2006-02-16 09:37:14
Temat: Re: Ile czasu gotować jajko na miękko?
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@g...pl> napisał w wiadomości
> Ocet po to samo w sumie co sol
> Ma "rozmiekczac" skorupke i zapobiegac pekaniu skoropki, a jesli juz
> peknie
> to spowoduje szybsze sciecie (z tego co wiem) bialka
> W sumie znam osoby ktore uzywaja albo octu albo soli. Ja jednak uzywam obu
> na raz
Zamiast tego mozesz nabyc nakluwcz do jajek lub uzyc zwyklej igly. To
wystarczy. Jesli jednak nie zauwaze, ze jajko ma niewielkie pekniecie i pod
wplywem wrzatku peknie bardziej (wydobywa sie bialko), to dopiero wowczas
wspuje lyzeczke soli i jest OK ;)
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
|