Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Pawel Chmielewski <d...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ile gotować jaja na twardo?!
Date: Wed, 19 Jul 2006 19:28:40 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 23
Message-ID: <e9lq48$7un$1@news.onet.pl>
References: <1...@h...googlegroups.com>
<e9lp72$r4j$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dynamic-86-111-99-181.tvk.torun.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.onet.pl 1153330120 8151 86.111.99.181 (19 Jul 2006 17:28:40 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Jul 2006 17:28:40 +0000 (UTC)
X-Sender: fBd2Y1bl6nHWKM6loOXZZ6CC299gW0rQbZAsTRi0Hd4=
User-Agent: KNode/0.10.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:273549
Ukryj nagłówki
maf wrote:
> Mam pytanie, mianowicie ile gotować (od zagotowania dla niekumatych
> :)) jajka na twardo wyjete prosto z lodówki?
> ---------
> Wlozone do zimnej wody (4 jaja), czas liczony od zagotowania:
> -zoltko nie sciete, bialko wokol zoltka nie sciete - 2min 45 sek
To nie jest takie proste... Dużo zależy od kaloryczności gazu, temperatury
jajek i ich wielkości. Na przykład u mnie, przy standardowych jajkach ze
sklepu i powyższych założeniach, żółtko nie ścięte a białko ścięte uzyskuję
po 2min 30sek (i ani chwili więcej, bo się żółtko po bokach zaczyna
ścinać). Tak więc trzeba tu metodą prób i błędów odkryć optymalny czas.
A na twardo, to chyba można bezpiecznie założyć, że 4 minuty wystarczą.
A raz miałem ugotować na miękko na super hiper kuchence elektrycznej z
funkcją oszczędzania energii... Po dziesięciu minutach zdjąłem i były
oczywiście na twardo. Czemu tak długo..? Ot, czekałem na moment
zagotowania, który jakoś nie chciał nastąpić... Tfu, ja wiem, że na prąd
jest czyściej i w ogóle, ale jakoś sobie nie wyobrażam...
Pawel
|