Data: 2006-07-19 17:33:16
Temat: Re: Ile gotować jaja na twardo?!
Od: Elske <k...@n...o2..pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
maf napisał(a):
> Wlozone do zimnej wody (4 jaja), czas liczony od zagotowania:
> -zoltko nie sciete, bialko wokol zoltka nie sciete - 2min 45 sek
> -zoltko nie sciete, bialko wokol zoltka sciete - 3min
> -zoltko lekko sciete, bialko wokol zoltka sciete - 3 min 15 sek
Dodaj, że zależy od wielkości jajka.
Z mojej praktyki przy jajkach o wielkości M wynika, że jajko wyjęte z
lodówki, _ogrzane_ w ciepłej wodzie i wkładane do wrzątku do osiągnięcia
stanu nr 2 (żółtko nie ścięte, białko ścięte) potrzebuje 3 min 15 sec.
Po trzech minutach białko jest lekko ścięte, ale wciąż półpłynne (błe).
Na twardo gotuję 6-7 minut.
--
Elske
|