Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.p
l!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ile ziemniaków
Date: 18 Sep 2004 07:08:51 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 43
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <cifieu$eel$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1095484131 7301 213.180.130.18 (18 Sep 2004 05:08:51
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Sep 2004 05:08:51 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 10.0.6.79, 80.50.26.206, 192.168.243.41
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:215521
Ukryj nagłówki
>
> No więc niedola pierogowa wyglądała tak:
>
> Obrałam 8 ziemniaków, ugotowałam, odparowałam aż do garnka przywarły. Przy
> okazji spaliłam rękawicę kuchenną. Ciepłe ziemniaki wstawiłam do lodówy, bo
> czasu nie miałam i mi cała zaparowała. Przecisnęłam je przez przez praskę,
> potem ser. Dodałam cebule podsmażone, przyprawiłam.
>
> Ciasto
> Według przepisów internetowych: 2 szklanki mąki, woda, sól, jajo
> Ciasto mi się strasznie lepiło, więc co raz dodawałam mąki. Wyszło jej może
> w sumie ze 3 szklanki, zamiast dwóch. Udało się to jakoś rozwałkować. Ale
> niechcący na pięknie rozwałkowane ciasto rozlała mi się woda. Więc wszystko
> musiałm zacząć od początku. Cała kuchnia zapaćkana. Moja czarna koszulka
> zrobiła się biała od mąki.
>
> Udało się w końcu zalepić pierogi i je ugotować. Niedawno przyszedł mój
> mężczyzna. Zjadł podsmażone na masełku pierogi, aż mu się uszy zatrzęsły.
> Opylił 6 sztuk, a na dokładkę podgrzał sobie następne 4 SAM !!!
>
> Przy całej operacji słuchałam rosyjskich piosenek, bo niedawno wróciłam z
> Krymu i mam ukraińskie naleciałości. Ogólnie było miło. Polecam.
>
> ania
>
Od lat ciasto na pierogi robię tak:
30 dag mąki
1 żółtko lub całe jajo
1 łyżka masła
sól
ok.1/2 szklanki GORĄCEJ wody.
Po wyrobieniu powinno być: gładkie, lśniące, niezbyt twarde, po przekrojeniu
porowate. :-)
Tyle przygód naraz przy robieniu partii pierogów jeszcze mi się nie
zdarzyło ;-)
Narobiłaś mi ochoty na ruskie, pewnie zdążę zrobić na kolacje. :-) Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|