Data: 2003-01-07 12:50:13
Temat: Re: Indyk u Basi Cz.Wczoraj
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Wczoraj bylam z wizyta u naszej Basi wroclawskiej w celu zrobienia
indyka. Indyk wyszedl boski, soczysty. Zaraz zostane zbesztana przez
Basie ktora mocno broni plci ptaka i twierdzi ze to indyczka ;-).
Indyk byl z naDziwka (c) Basia pieczarkowo - ryzowo - chlebowa
doprawiony sola ziolami prowansalskimi oraz tymiankiem. Indyka
natarlysmy roztopionym maslem w ktorym wyladaowala papryka ostra, sol,
pieprz bialy, galka muszkatulowa. Byl pyszny :))))))
--
Potwierdzam, co byl! pyszny :-)
naDziwka - to bylo wykonanie Walkie - przyniesiona gotowa :-), doprawiona takze
czosnkiem!
ziola wrzucilysmy do goracego, roztopionego masla i po chwili posmarowalysmy ta
mikstura indyczke.
No i pieklysmy ja w temp. 200 stopni C w rekawie ok. 2,5 godz., ale spokojnie mozna
to bylo ograniczyc do 2 godz, a moze nawet i
mniej.
Nigdy dotad nie mialam doswiadczenia z pieczeniem w rekawie; ale wyglada na to, ze
skraca czas pieczenia.
Indyczka miala 3,70 kg.
Pewno Wam smutno, ze takie wspanialosci jadlysmy.. ale mozemy powtorzyc, jesli ktos
dostanie i przytaszczy indyczke :-)
Pozdrowka :-)
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.435 / Virus Database: 244 - Release Date: 2002.12.30
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|