Data: 2003-10-21 12:57:06
Temat: Re: Jablka - raczej nie na slodko
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik echo w necie napisał:
> Witam,
> Mam w domu kilka kilo jablek i musze je w miare szybko przerobic. Nie za
> bardzo widza mi sie potrawy typoowo slodkie i deserowe (ciasta, ryz z
> jablkami, nalesniki itp odpadaja). Wiem ze ciezko cos z jablek wyprodukowac
> zeby bylo pikantne,
Prosta i smaczna 'jarzynka' z jabłek (do niemal każdego mięsa):
do rondelka dajesz kawałek masła. Jabłka, najlepiej szare renety,
kroisz na kawałki, oczywiscie wkładasz też do rondelka. Dusisz, aż się
rozpadną, solisz, dodajesz sporo czarnego, świeżo zmielonego na grube
kawałki pieprzu, a na tzw. wydaniu - jeszcze świeżego masełka.
Powinnas uzyskac dość gęstą, lekko szklistą masę o pieprzno-kwaskowatym
smaku, z wyraźna nutą swieżego masła.
--
pa, Basia Bjk
|