Data: 2003-10-21 19:28:26
Temat: Re: Jablka - raczej nie na slodko
Od: Ewa Dacko <e...@k...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik echo w necie napisał:
> Witam,
> Mam w domu kilka kilo jablek i musze je w miare szybko przerobic. Nie za
> bardzo widza mi sie potrawy typoowo slodkie i deserowe (ciasta, ryz z
> jablkami, nalesniki itp odpadaja). Wiem ze ciezko cos z jablek wyprodukowac
> zeby bylo pikantne, ale mzoe byc cos co bedzie polazceniem smakow : slodko-
> kwasne, slodko-curry itd.
Może cydr? ;)
(przepis podawany na grupie: http://tinyurl.com/rsdk)
A z rzeczy bardziej do picia niż do jedzenia, to może wątróbkę z jabłkami?
Wątróbki drobiowe oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki (tak na połówki)
namoczyć w mleku. Najlepiej rano do mleka, do lodówki, po południu wyjąć
i podsmażyć na patelni razem z pokrojoną w piórka cebulą i jabłkami
(ja kroję na ćwiartki i potem te ćwiartki w plasterki). Smażyć pod przykryciem,
można w trakcie dodać trochę wody, jeśli będzie za suche. Posolić,
popieprzyć, dodać szczyptę majeranku. Dobre z ryżem albo z pieczywem.
Dwie uwagi: ważne, żeby solić na końcu, inaczej się z wątróbki robi podeszwa,
a mleko po moczeniu wątróbki bardzo lubi pies :)
Pozdrawiam,
Evva
|