Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!pd9ee2170.dip0.t-ipconnect.DE!not-fo
r-mail
From: Ewa Dacko <e...@k...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jablka - raczej nie na slodko
Date: Tue, 21 Oct 2003 21:28:26 +0200
Lines: 28
Message-ID: <bn41cq$t03hg$1@ID-193986.news.uni-berlin.de>
References: <bn2vam$s53$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: pd9ee2170.dip0.t-ipconnect.de (217.238.33.112)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de 1066764510 30412336 217.238.33.112 (16 [193986])
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.4) Gecko/20030624
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <bn2vam$s53$1@inews.gazeta.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:177111
Ukryj nagłówki
Użytkownik echo w necie napisał:
> Witam,
> Mam w domu kilka kilo jablek i musze je w miare szybko przerobic. Nie za
> bardzo widza mi sie potrawy typoowo slodkie i deserowe (ciasta, ryz z
> jablkami, nalesniki itp odpadaja). Wiem ze ciezko cos z jablek wyprodukowac
> zeby bylo pikantne, ale mzoe byc cos co bedzie polazceniem smakow : slodko-
> kwasne, slodko-curry itd.
Może cydr? ;)
(przepis podawany na grupie: http://tinyurl.com/rsdk)
A z rzeczy bardziej do picia niż do jedzenia, to może wątróbkę z jabłkami?
Wątróbki drobiowe oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki (tak na połówki)
namoczyć w mleku. Najlepiej rano do mleka, do lodówki, po południu wyjąć
i podsmażyć na patelni razem z pokrojoną w piórka cebulą i jabłkami
(ja kroję na ćwiartki i potem te ćwiartki w plasterki). Smażyć pod przykryciem,
można w trakcie dodać trochę wody, jeśli będzie za suche. Posolić,
popieprzyć, dodać szczyptę majeranku. Dobre z ryżem albo z pieczywem.
Dwie uwagi: ważne, żeby solić na końcu, inaczej się z wątróbki robi podeszwa,
a mleko po moczeniu wątróbki bardzo lubi pies :)
Pozdrawiam,
Evva
|