Data: 2006-08-09 08:26:14
Temat: Re: Jaja w proszku, czyż to nie profanacja ?!
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"aga-ch" <j...@c...pl> wrote in message
news:1155111687.952349.150310@m73g2000cwd.googlegrou
ps.com...
>
> Stan napisal(a):
>> pozdr
>
> Jajka w proszku to glownie dodatek dla przemyslu spozywczego.
> Uzywa sie go dla potrzeb masowej produkcji piekarniczo-cukierniczej
> i gastronomii ( tej masowej, jak Mc Donalds, czy KFC). Ekonomizacja
> produkcji
> i potrzeby szczegolnego nadzoru sanitarnego wymagaja stosowania w
> przetworstwie spozywczych gotowych mieszanek.
> Najczesciej jajko zastepuje sie preparatami sojowymi i jest to sztuczne
> jajko.
> Bialko sojowe ma zblizone wlasciwosci do jajka kurzego.
> W masowej gastronomii, czy przetworstwie, ogranicza sie w ten sposob
> mozliwosc
> zarazenia salmonella i koszty. Uzywanie prawdziwych jajek swiezych, czy
> jajek w proszku wymaga spelnienia dla przetworcy wielu wymogow
> sanitarnych. Dosc kosztownych.
> Dlatego nie zrobisz z jajek w proszku jajecznicy, ale do nalesnikow sie
> nadaje.
> Takie czasy, niestety.
>
> Pozdrawiam - aga/ch.
E tam, dostawalismy (lata1950-te) od rodziny w Usiech paczki zywnosciowe i
jaja w proszku tez, uzywane byly wylacznie do wypieków.
|