Data: 2005-03-25 23:41:21
Temat: Re: Jajka Faszerowane
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
asia wrote:
> Witam !!!
> Chcę zrobić Jajka Faszerowane na Święta, ale nie znam żadnych przepisów, bo
> nigdy jeszcze takich jajek nie robiłam. Mogłabym prosić Was o jakieś
> sprawdzone przepisy?.
>
> Wesołych Świąt i Mokrego Dyngusa
>
> Pozdrowienia
>
>
Ja robie tak:
Gotuje jajka na twardo, gdy wystygniete, klade je na scierce w dloni i
przekrawam wzdluz ciezkim nozem.
Wyjmuje bialko i zoltka z jajek, umieszczam w malakserze, dodaje sol,
pieprz, posiekany koperek i 2-3 lyzki stopionego smalcu ze skwarkami.
Zawiruje w malakserze przez kilka sekund, i ta masa napelniam skorupki.
Maczam je nadzieniem do dolu w tartej bulce i smaze na masle/oleju az
tluszcz sie spieni i spody beda zloto-brazowe. Podaje na lisciach
salaty, albo z mlodymi ziemniakami.
Nadmiar mozna zamrozic i odgrzac pozniej na patelni na malutkim ogniu.
Magdalena Bassett
|