Data: 2007-07-25 09:22:09
Temat: Re: Jajko
Od: BBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
m...@o...eu pisze:
> No a co jesli sa wymagane 2 jajka, wtedy 4 zoltka to nie za duzo?
> Jajka rzeczywiscie są spore.
> Zastanawiam sie jaki wplyw na ciasto ma dodanie jajek. Robi sie
> bardziej miekkie? Bardziej elastyczne? Moze bardziej kruche? Co robi z
> ciastem białko, a co żółtko?
> Gdybym to wiedziala umialabym dodac jajka na wyczucie. Wiesz moze?
Z tego, co zauważyłam, białka utwardzają i uelastyczniają ciasto, a
żółtka powodują jego kruchość/delikatność. W biszkoptach powinno się
stosować proporcje dość rygorystycznie, w innych ciastach mam podejście
mocno dowolne - zawsze, jeśli pojawiają się dylematy wolę dać ciut mniej
białek, a więcej żółtek.
Zresztą to zależy od ciast.
Twoje knedle są z ziemniakami?
Jeśli z ziemniakami, nie przesadź z jajkami, bo ciasto będzie paćkające
się i za bardzo lepkie, a jeśli już dałaś więcej jajek, dodaj tez więcej
mąki. Wszystko zobaczysz, jak będziesz mieć ciasto w rękach, zawsze
można je podratować bieżąco.
--
BBjk
|