Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak długo peklować przed wędzeniem Re: Jak długo peklować przed wędzeniem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jak długo peklować przed wędzeniem

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.dca.giganews.
com!nntp.giganews.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neost
rada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.
pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak długo peklować przed wędzeniem
Date: Thu, 25 Mar 2010 01:39:19 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 52
Message-ID: <hoebgm$ors$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <56c7rb09pwc0.1m456bhy9982z$.dlg@40tude.net>
<hoaeqn$gkv$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<4spqoxcjl4pp.18weghxb78co6$.dlg@40tude.net>
<hoai0j$j33$1@nemesis.news.neostrada.pl>
<ri3r1tjigkii$.1i0q5bjjzi1um$.dlg@40tude.net>
<hodccr$a8b$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<4...@4...net>
NNTP-Posting-Host: abch222.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1269477718 25468 83.6.223.222 (25 Mar 2010
00:41:58 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 Mar 2010 00:41:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Antivirus: avast! (VPS 100324-1, 24/03/2010), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:327539
Ukryj nagłówki


"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:4us5ro2wnnr3.husztoelj1vq.dlg@40tude.net...
> Dnia Wed, 24 Mar 2010 16:48:05 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "Mateusz Piąty" <...@...pl> wrote in message
>> news:ri3r1tjigkii$.1i0q5bjjzi1um$.dlg@40tude.net...
>>> Dzięki wam obojgu :)
>>> Nie mieszkam w bloku ale wędzarni nie mam u siebie. Odpada więc
>>> codzienne
>>> wędzenie. W kominku też się nie da. Zaleję mięso i poczekam a jak się
>>> nie
>>> uda to sam się zaleję :)
>>
>> Odradzam zalewę po peklowaniu na sucho - jezeli ważyłeś składniki do
>> masy mięsa i dobrze wtarłeś je w mięso jest zabezpieczone - wystarczy
>> nadal
>> przekładać ze spodu na wierzch. Zalewa zmieni parametry mięsa i
>> peklowania i
>> jest zbyteczna. Wystarczy ciasno ułożyć w jakimś naczyniu kamionkowym lub
>> emaliowanym i przycisnąć jakimś ciężarem podobnie jak w przypadku ogórków
>> czy kapusty.
>
> http://www.dodatkimasarskiezwm.pl/19.html
> "Peklowanie mieszane stosuje się najczęściej do mięs przeznaczonych na
> wędzenie. Mięso naciera się najpierw solą z przyprawami ? w proporcji na 5
> kg mięsa około 22 dag soli i 2-3 ząbki czosnku, a następnie układa się je
> w
> naczyniu i pozostawia do następnego dnia. Solankę przygotowuje się w
> proporcji 21 wody, 16 dag soli, 10 g saletry oraz przyprawy: kolender,
> pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, goździki oraz pół łyżeczki
> cukru.
> Zalewę należy zagotować, wystudzić i zalać nią nasolone (poprzedniego
> dnia)
> mięso oraz szczelnie przykryć. Mięso przechowywać w solance około 3
> tygodni. Mięso zapeklowane może być przeznaczone do gotowania, ale można
> je
> utrwalić w wekach lub uwędzić."
>
> Oczywiście to, co napisałam poprzednio, czyli zalanie solanką, następuje
> później niż następnego dnia po suchym peklowaniu, ale jako sytuacja
> wyjątkowa dla uratowania mięsa jest dobrym wyjściem.
> --
>
> Ikselka.

Jego mięsa nie potrzeba ratować - często podczas peklowania niedoświadczonym
brzydko pachnie, ale jeżeli dotrzymali receptury i trzymali w niskiej
temperaturze nadal jest dobre a nawet coraz lepsze. Mieszany sposób musi być
od początku przewidziany i wyważony...


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.03 Mateusz Piąty
25.03 Panslavista
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem