Data: 2010-03-24 19:12:06
Temat: Re: Jak długo peklować przed wędzeniem
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 24 Mar 2010 16:48:05 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Mateusz Piąty" <...@...pl> wrote in message
> news:ri3r1tjigkii$.1i0q5bjjzi1um$.dlg@40tude.net...
>> Dzięki wam obojgu :)
>> Nie mieszkam w bloku ale wędzarni nie mam u siebie. Odpada więc codzienne
>> wędzenie. W kominku też się nie da. Zaleję mięso i poczekam a jak się nie
>> uda to sam się zaleję :)
>
> Odradzam zalewę po peklowaniu na sucho - jezeli ważyłeś składniki do
> masy mięsa i dobrze wtarłeś je w mięso jest zabezpieczone - wystarczy nadal
> przekładać ze spodu na wierzch. Zalewa zmieni parametry mięsa i peklowania i
> jest zbyteczna. Wystarczy ciasno ułożyć w jakimś naczyniu kamionkowym lub
> emaliowanym i przycisnąć jakimś ciężarem podobnie jak w przypadku ogórków
> czy kapusty.
http://www.dodatkimasarskiezwm.pl/19.html
"Peklowanie mieszane stosuje się najczęściej do mięs przeznaczonych na
wędzenie. Mięso naciera się najpierw solą z przyprawami ? w proporcji na 5
kg mięsa około 22 dag soli i 2-3 ząbki czosnku, a następnie układa się je w
naczyniu i pozostawia do następnego dnia. Solankę przygotowuje się w
proporcji 21 wody, 16 dag soli, 10 g saletry oraz przyprawy: kolender,
pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, goździki oraz pół łyżeczki cukru.
Zalewę należy zagotować, wystudzić i zalać nią nasolone (poprzedniego dnia)
mięso oraz szczelnie przykryć. Mięso przechowywać w solance około 3
tygodni. Mięso zapeklowane może być przeznaczone do gotowania, ale można je
utrwalić w wekach lub uwędzić."
Oczywiście to, co napisałam poprzednio, czyli zalanie solanką, następuje
później niż następnego dnia po suchym peklowaniu, ale jako sytuacja
wyjątkowa dla uratowania mięsa jest dobrym wyjściem.
--
Ikselka.
|